Trwa ładowanie...

Miodunka - wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni, napar z miodunki

 Kinga Olchowy
01.02.2023 16:51
Miodunka to roślina, której regularne spożywanie może przynieść szereg korzyści zdrowotnych
Miodunka to roślina, której regularne spożywanie może przynieść szereg korzyści zdrowotnych (AdobeStock)

Miodunka to roślina, której regularne spożywanie może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Rośnie dziko na łąkach i polach, w Polsce występuje w kilku odmianach. Jak stosować miodunkę i jakie ma właściwości?

spis treści

1. Właściwości miodunki

Miodunka wykorzystywana jest chętnie w ziołolecznictwie. Stanowi bogate źródło witamin i minerałów, w tym:

  • witamin z grupy B
  • witaminy A
  • witaminy C
  • witaminy E
  • krzemionki
Zobacz film: "Odtrucie wątroby. Te domowe sposoby pomogą z detoksykacją"

Zawiera także saponiny, garbniki oraz flawonoidy, które mają działanie antyoksydacyjne.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Wpływ miodunki na zdrowie

Miodunka, dzięki swoim właściwościom odtruwającym, przeciwutleniającym i przeciwzapalnym wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Suszone liście tej rośliny sprawdzają się idealnie w przypadku infekcji sezonowych, przeziębień oraz ogólnych zakażeń.

Napar przygotowany z suszonego ziela miodunki pomaga w walce z:

  • bólem gardła
  • mokrym kaszlem
  • zapaleniem pęcherza
  • biegunkami

Gorący napar pity regularnie pomaga zwalczyć zapalenie pęcherza, regeneruje błony śluzowe górnych dróg oddechowych, a także wzmacnia ogólną odporność organizmu i działa detoksykująco.

2.1. Miodunka w kosmetyce

Napar z miodunki można także wykorzystywać jako tonik do twarzy oraz płukankę do włosów. Działa wówczas przeciwzapalnie, pomaga zwalczyć objawy trądziku, a także przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w przypadku trądziku różowatego i sprawia, że rumień na twarzy staje się mniej widoczny.

3. Jak stosować miodunkę?

Miodunkę najczęściej stosuje się pod postacią herbatek oraz naparów. Świeże lub suszone liście należy zalać wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem przez kilka minut. Taką herbatkę można pić nawet kilka razy dziennie – jak dotąd nie stwierdzono przypadków przedawkowania.

Jedynym skutkiem ubocznym mogą być biegunki związane z nadmiernym spożywaniem ziół oraz z działaniem oczyszczającym miodunki.

Miodunkę można także jeść. Warto dodać jej liście do sałaki lub na kanapkę. Jej smak przypomina nieco ogórki – jest orzeźwiający, lekki, odrobinę słodkawy.

4. Gdzie kupić miodunkę?

Miodunkę można kupić w aptekach i sklepach zielarskich pod postacią suszu. Można jednak zebrać ją samodzielnie – najlepiej w okresie od czerwca do lipca. Liście można parzyć na świeżo lub ususzyć je wcześniej.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze