Miodunka - wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni, napar z miodunki
Miodunka to roślina, której regularne spożywanie może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Rośnie dziko na łąkach i polach, w Polsce występuje w kilku odmianach. Jak stosować miodunkę i jakie ma właściwości?
1. Właściwości miodunki
Miodunka wykorzystywana jest chętnie w ziołolecznictwie. Stanowi bogate źródło witamin i minerałów, w tym:
- witamin z grupy B
- witaminy A
- witaminy C
- witaminy E
- krzemionki
Zawiera także saponiny, garbniki oraz flawonoidy, które mają działanie antyoksydacyjne.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Wpływ miodunki na zdrowie
Miodunka, dzięki swoim właściwościom odtruwającym, przeciwutleniającym i przeciwzapalnym wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Suszone liście tej rośliny sprawdzają się idealnie w przypadku infekcji sezonowych, przeziębień oraz ogólnych zakażeń.
Napar przygotowany z suszonego ziela miodunki pomaga w walce z:
- bólem gardła
- mokrym kaszlem
- zapaleniem pęcherza
- biegunkami
Gorący napar pity regularnie pomaga zwalczyć zapalenie pęcherza, regeneruje błony śluzowe górnych dróg oddechowych, a także wzmacnia ogólną odporność organizmu i działa detoksykująco.
2.1. Miodunka w kosmetyce
Napar z miodunki można także wykorzystywać jako tonik do twarzy oraz płukankę do włosów. Działa wówczas przeciwzapalnie, pomaga zwalczyć objawy trądziku, a także przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w przypadku trądziku różowatego i sprawia, że rumień na twarzy staje się mniej widoczny.
3. Jak stosować miodunkę?
Miodunkę najczęściej stosuje się pod postacią herbatek oraz naparów. Świeże lub suszone liście należy zalać wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem przez kilka minut. Taką herbatkę można pić nawet kilka razy dziennie – jak dotąd nie stwierdzono przypadków przedawkowania.
Jedynym skutkiem ubocznym mogą być biegunki związane z nadmiernym spożywaniem ziół oraz z działaniem oczyszczającym miodunki.
Miodunkę można także jeść. Warto dodać jej liście do sałaki lub na kanapkę. Jej smak przypomina nieco ogórki – jest orzeźwiający, lekki, odrobinę słodkawy.
4. Gdzie kupić miodunkę?
Miodunkę można kupić w aptekach i sklepach zielarskich pod postacią suszu. Można jednak zebrać ją samodzielnie – najlepiej w okresie od czerwca do lipca. Liście można parzyć na świeżo lub ususzyć je wcześniej.