Forsycja – właściwości, zastosowanie, nalewka i herbata z forsycji
Forsycja to roślina, która należy do rodziny oliwkowatych. Jest bardzo popularnym krzewem ozdobnym, który zakwita wczesną wiosną. Gęste i żółte kwiaty nie tylko ozdabiają ogród, ale mają także inne właściwości. Mogą być doskonałym wsparciem podczas leczenia różnych schorzeń. Jakie są właściwości kwiatów forsycji? Co można przygotować z rośliny?
1. Czym jest forsycja?
Forsycja (Forsythia) należy do gatunku krzewów oliwkowatych. Łacińska nazwa rośliny nawiązuje do nazwiska szkockiego botanika – Williama Forsythe’a. Krzew ten uprawiany jest głównie ze względów estetycznych. Pełni funkcję ozdobną z uwagi na swoje bujne kwitnienie. Jako jedna z pierwszych roślin ogrodowych zakwita po zimie. Jej małe, żółte kwiaty pojawiają się na gałązkach już wczesną wiosną, na długo przed rozwinięciem liści.
Wyróżnia się co najmniej kilka gatunków forsycji. W Polsce najczęściej spotkać można:
- forsycję pośrednią,
- forsycję zwisłą,
- forsycję koreańską.
Czy forsycja jest jadalna?
Kwiaty forsycji oprócz funkcji dekoracyjnej stanowią także surowiec leczniczy. Zawierają wiele cennych substancji, które korzystnie wpływają na stan zdrowia. Dlatego też, tak jak wiele innych kwiatów, nadają się do spożycia.
2. Forsycja – właściwości
Kwiaty forsycji zawierają wiele cennych substancji, które mają działanie prozdrowotne. Zawierają m.in. saponiny, rutynę, lignany, flawonoidy, czy kwercetynę. Napary z kwiatów mają właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i uspokajające.
Kwiaty forsycji mają także działanie rozkurczowe. Ponadto zawarta w nich rutyna wspomaga działanie witaminy C. Forsycja obniża również poziom glukozy we krwi oraz uszczelnia naczynia krwionośne.
Kwercetyna, w którą jest bogata roślina, ma działanie przeciwalergiczne, hamuje uwalnianie histaminy. Dlatego też naparami z forsycji można przemywać alergiczne zmiany na skórze.
3. Co zrobić z forsycji?
Kwiaty forsycji można spożywać na surowo. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do zdrowych zielonych sałatek, koktajli, surówek. Można nimi przyozdobić także dania obiadowe – mięsne i wegetariańskie. Świetnie udekorują także kanapki, przekąski, wypieki i desery (lody, jogurty). Z kwiatów forsycji można przygotować także leczniczy syrop, napar lub nalewkę.
3.1. Napar z forsycji
Herbatka z kwiatów forsycji jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy garść suszonych lub świeżych kwiatów zalać gorącą wodą. Rośliny jednak nie należy zalewać wrzątkiem, najlepiej sprawdzi się filtrowana woda o temperaturze około 80°C.
Następnie należy przykryć naczynie i poczekać kilkanaście minut, aż herbatka będzie gotowa. Następnie napar można przecedzić i wypić.
3.2. Nalewka z forsycji
Z forsycji można przygotować także prozdrowotną nalewkę, która świetnie wzmacnia organizm w okresie jesienno-zimowym. Jak ją zrobić? Wystarczy:
Świeżo zebrane, umyte kwiaty należy przełożyć do umytej butelki lub słoja i zalać wódką. Następnie do naczynia należy dodać miód, zakręcić i kilka razy wymieszać. Nalewkę należy odstawić w chłodne i ciemne miejsce przynajmniej na 2 tygodnie. Co kilka dni warto potrząsnąć naczyniem.
Po upływie wskazanego okresu nalewkę trzeba przecedzić i przelać do butelki z ciemnego szkła.
4. Kiedy zbierać i jak suszyć kwiaty forsycji?
Do celów spożywczych należy wybierać rośliny, które rosną z dala od miejsc zanieczyszczonych. Dobrze sprawdzą się te z własnego ogródka. Kwiaty najlepiej jest zbierać w suche i słoneczne dni. Forsycja gotowa jest do zbioru wtedy, gdy jej kwiaty są w pełnym rozkwicie.
Po zebraniu należy rozłożyć je płasko np. na ściereczce kuchennej i pozostawić na pół godziny. W tym czasie z kwiatów wyjdą wszelkie żyjątka. Przed spożyciem roślinę należy umyć pod bieżącą wodą.
Suszenie forsycji
Kwiaty forsycji można także ususzyć. Sposobów na suszenie rośliny jest kilka. Można zrobić to:
- naturalnie – rozłożyć kwiaty i pozostawić je w suchym i ciemnym miejscu, przewracać raz na jakiś czas,
- w piekarniku – w temperaturze 40°C, przez cztery godziny,
- w suszarce spożywczej.