Mit powtarzany przez kolejne pokolenia. Nie pomaga, a nawet może zaszkodzić
Przejmujące zimno, katar, ból głowy – to może być przeziębienie. A na przeziębienie najlepsze jest gorące mleko z miodem, rozgrzewający aromatyczny rosół i wreszcie herbata z cytryną. Ten ostatni to jednak najgorszy sposób na infekcję.
1. Herbata z cytryną. Nie działa na infekcje
Rozgrzewa, udrażnia nos, a przede wszystkim wzmacnia system odpornościowy, bo zawiera uderzeniową dawkę witaminy C - to jeden z najbardziej rozpowszechnionych mitów związanych z cytryną, dlatego dodawanie jej do herbaty nie ma sensu.
Sok z cytryny zawiera zaledwie 49 mg/100 g, nieco więcej skórka z owocu – ok. 129 mg/100 g. To niewiele. Dla porównania dzika róża zawiera aż 840 mg witaminy C, a syrop z dzikiej róży – 194 mg/100 g. Inne, znacznie lepsze źródła witaminy C to: rokitnik, acerola, czerwona papryka, natka pietruszki.
Co więcej, witamina C nie jest stabilna, a szczególnie szkodzi jej wysoka temperatura. Można więc zakładać, że włożenie plasterka cytryny do gorącej herbaty dodatkowo obniży zawartość witaminy C w naparze.
To jednak nie koniec. O ile uzupełnianie niedoborów witaminy C poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, a nawet może zmniejszać ryzyko infekcji, to stosowanie jej w celach leczniczych w czasie choroby nie ma udowodnionego przez naukę działania.
2. Herbata i cytryna? Możesz sobie zaszkodzić
Gorąca herbatka z cytryną na rozgrzanie i lepsze samopoczucie, gdy bierze przeziębienie? Niestety, takiego napoju nie warto pić nawet dla walorów smakowych, jeśli popełniamy pewien błąd.
Aluminium obecne w liściach herbaty po dodaniu czegoś kwasowego – w tym przypadku soku z cytryny – tworzy związek o nazwie cytrynian glinu. Może on odkładać się w tkankach, m.in. w mózgu, przyspieszając degenerację komórek nerwowych i zwiększając ryzyko choroby Alzheimera. Pita regularnie i w nadmiarze taka herbata może być jednym ze źródeł tego szkodliwego związku.
Oczywiście, by wyeliminować to ryzyko, wystarczy dodać do herbaty cytrynę już po usunięciu fusów lub torebki z herbatą.
Jednak skutków picia tego typu napoju może być więcej:
- może zaostrzać dolegliwości u osób z refluksem żołądkowo-przełykowym,
- zwiększa ryzyko próchnicy – kwas zawarty w cytrynie może pogłębiać erozję szkliwa,
- podrażnia błony śluzowe – osoby z nadwrażliwością lub wrzodami mogą obserwować nasilenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl