Trwa ładowanie...

Mit powtarzany przez kolejne pokolenia. Nie pomaga, a nawet może zaszkodzić

 Karolina Rozmus
25.01.2023 12:14
Ani herbata z cytryną, ani suplementacja witaminy C nie pomogą w czasie infekcji
Ani herbata z cytryną, ani suplementacja witaminy C nie pomogą w czasie infekcji (Adobe Stock)

Przejmujące zimno, katar, ból głowy – to może być przeziębienie. A na przeziębienie najlepsze jest gorące mleko z miodem, rozgrzewający aromatyczny rosół i wreszcie herbata z cytryną. Ten ostatni to jednak najgorszy sposób na infekcję.

spis treści

1. Herbata z cytryną. Nie działa na infekcje

Rozgrzewa, udrażnia nos, a przede wszystkim wzmacnia system odpornościowy, bo zawiera uderzeniową dawkę witaminy C - to jeden z najbardziej rozpowszechnionych mitów związanych z cytryną, dlatego dodawanie jej do herbaty nie ma sensu.

Sok z cytryny zawiera zaledwie 49 mg/100 g, nieco więcej skórka z owocu – ok. 129 mg/100 g. To niewiele. Dla porównania dzika róża zawiera aż 840 mg witaminy C, a syrop z dzikiej róży – 194 mg/100 g. Inne, znacznie lepsze źródła witaminy C to: rokitnik, acerola, czerwona papryka, natka pietruszki.

Herbata z cytryną nie jest najlepszym sposobem na infekcję
Herbata z cytryną nie jest najlepszym sposobem na infekcję (Pixabay)
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Co więcej, witamina C nie jest stabilna, a szczególnie szkodzi jej wysoka temperatura. Można więc zakładać, że włożenie plasterka cytryny do gorącej herbaty dodatkowo obniży zawartość witaminy C w naparze.

To jednak nie koniec. O ile uzupełnianie niedoborów witaminy C poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, a nawet może zmniejszać ryzyko infekcji, to stosowanie jej w celach leczniczych w czasie choroby nie ma udowodnionego przez naukę działania.

2. Herbata i cytryna? Możesz sobie zaszkodzić

Gorąca herbatka z cytryną na rozgrzanie i lepsze samopoczucie, gdy bierze przeziębienie? Niestety, takiego napoju nie warto pić nawet dla walorów smakowych, jeśli popełniamy pewien błąd.

Aluminium obecne w liściach herbaty po dodaniu czegoś kwasowego – w tym przypadku soku z cytryny – tworzy związek o nazwie cytrynian glinu. Może on odkładać się w tkankach, m.in. w mózgu, przyspieszając degenerację komórek nerwowych i zwiększając ryzyko choroby Alzheimera. Pita regularnie i w nadmiarze taka herbata może być jednym ze źródeł tego szkodliwego związku.

Oczywiście, by wyeliminować to ryzyko, wystarczy dodać do herbaty cytrynę już po usunięciu fusów lub torebki z herbatą.

Jednak skutków picia tego typu napoju może być więcej:

  • może zaostrzać dolegliwości u osób z refluksem żołądkowo-przełykowym,
  • zwiększa ryzyko próchnicy – kwas zawarty w cytrynie może pogłębiać erozję szkliwa,
  • podrażnia błony śluzowe – osoby z nadwrażliwością lub wrzodami mogą obserwować nasilenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze