To najlepsze źródło witaminy C w pożywieniu? Lekarka obala mit
W sezonie zimowym obowiązkowo do herbaty, zwłaszcza gdy łapie nas przeziębienie. Nie ma nic lepszego niż cytryna. Czy na pewno? Lek. Magdalena Jagiełło rozprawia się z powszechnym mitem.
1. Hit czy mit? Cytryna i witamina C
Lek. Magdalena Jagiełło, endokrynolog i popularyzatorka wiedzy medycznej, która w sieci znana jest jako @doktormagda, opublikowała nowy post. Postanawia rozprawić się z mitem, zgodnie z którym najlepszym źródłem witaminy C jest cytryna.
"Tak się przyjęło. Gdy chcemy na przykład wspomóc się w infekcji, sok z cytryny idzie na pierwszy ogień. Czy faktycznie cytryna zawiera najwięcej witaminy C?" – pisze.
Dodaje, że najwięcej tej witaminy znajdziemy w takich produktach jak:
- dzika róża (840 mg/100 g),
- suszone liście kolendry (567 mg/100 g),
- pietruszka, natka (307 mg/100 g),
- syrop z dzikiej róży (194 mg/100 g),
- czarna porzeczka (181 mg/100 g),
- guawa pospolita, świeża (176 mg/100 g),
- jarmuż, świeży (169 mg/100 g),
- papryczka chilli, świeża (166 mg/100 g),
- papryka czerwona słodka, świeża (163 mg/100 g),
- chrzan, świeży (152 mg/100 g),
- brukselka (140 mg/100 g),
- papryka słodka żółta, świeża (134 mg/100 g),
- rokitnik (131 mg/100 g).
Skórka z cytryny, jak pisze lekarka, zawiera 129 mg/100 g, co na tle wymienionych produktów nie robi szczególnego wrażenia. Tymczasem sama cytryna zawiera zaledwie 49 mg/100 g witaminy C. Na głowę biją ją kalafior, truskawka, groszek cukrowy, kiwi, sok pomidorowy, pomarańcza czy szpinak.
2. Co zamiast cytryny? Papryka królem zimy
Lek. Jagiełło sugeruje, by w zależności od sezonu wzbogacać swoją dietę w dobre źródła witaminy C.
"Ale są tu dwa przeboje, niezależne od pory roku! Syrop z dzikiej róży i czerwona papryka" – dodaje.
Dzika róża to surowiec lekarski znany już od 2000 lat. Poza witaminą C w dzikiej róży znajdują się A, E, B1, B2, K, a także flawonoidy, garbniki oraz kwas cytrynowy czy jabłkowy i karotenoidy. Wykazuje działanie przeciwzapalne, a także wspiera układ odpornościowy.
Jeszcze lepiej prezentują się właściwości papryki, która dostępna jest w niemal każdym sklepie przez cały rok.
Zgodnie z badaniami spożywanie papryki może:
- obniżać ciśnienie krwi i wspierać pracę serca dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz błonnika,
- wspierać odporność dzięki witaminie C, ale także witaminie A,
- wpłynąć pozytywnie na nastrój i funkcje poznawcze – według badań odpowiada za to zarówno witamina C, jak i witamina B6,
- jedno z badań w "Food Research International" wykazało, że jeden ze związków obecnych w papryce – kapsantyna – wpływa pozytywnie na masę ciała, a także na poziom glukozy oraz cholesterolu we krwi.
Papryka zawiera również inny silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwzapalnym, który może wspierać odporność, a także wpływać pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy – kwercetynę.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl