Trwa ładowanie...

Mleko krowie jest niezdrowe? Technolog żywności obala mity

Avatar placeholder
26.11.2023 08:47
Nabiał jest niezdrowy? Technolog żywności wyjaśnia
Nabiał jest niezdrowy? Technolog żywności wyjaśnia (Getty Images, TikTok)

Karolina Kowalczyk, dr inż. technologii żywności, opublikowała na Tik Toku film na temat domniemanej szkodliwości mleka krowiego. Podkreśliła, że wokół mleka istnieje kilka mitów, które warto obalić.

spis treści

1. Mleko krowie nie dla ludzi?

Ekspertka zaznaczyła, że w sieci można znaleźć wiele sprzecznych informacji na temat krowiego mleka. Jej zdaniem mitem należy nazwać informacje, jakoby picie mleka miało wypłukiwać wapń. Podkreśliła też, że bez wapnia i białka trudno mówić o zbilansowanej diecie oraz prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

2. Mleko UHT - bez wartości odżywczych?

Z informacji podanych przez Narodowe Centrum Edukacji Narodowej mleko UHT jest bogate w białko, tłuszcz, laktozę, witaminy z grupy B, witaminę C, A oraz wapń.

Zdaniem Karoliny Kowalczyk jest to prawda, ekspertka poinformowała swoich obserwujących, że "wie to z praktyki", ponieważ sama badała mleko UHT z mleczarni. Jej zdaniem opinie o braku wartości odżywczych w mleku UHT należy więc włożyć między bajki.

Zobacz film: "Jakie mleko wybierać"

3. Jakie mleko wybrać?

Regularne spożywanie mleka krowiego może przyczynić się do poprawy zdrowia kości, wzrostu i regeneracji mięśni, a także do ogólnego wsparcia stanu zdrowia i samopoczucia. Nie jest jednak mlekiem dla wszystkich, nie powinny spożywać go osoby z nietolerancją laktozy, alergią na białko mleka krowiego lub borykające się z zespołem nadwrażliwości jelita grubego.

Wybór konkretnego napoju (mleko krowie, sojowe, owsiane, migdałowe) zależy więc od stanu zdrowia, metabolizmu, potrzeb żywieniowych i stosowanej diety. Choć mleko krowie ma największą wartość odżywczą, to napojem roślinnym, który jest mu najbliższy pod względem profilu odżywczego jest mleko sojowe.

Mleko sojowe (niesłodzone) jest niekalorycznym, roślinnym źródłem białka i zawiera dobry profil aminokwasów. Dostarcza istotnych ilości kwasu foliowego, potasu i witaminy B12. Odpowiednio wzbogacone zawiera również wapń oraz witaminy A, B i D, stanowi też źródło wapnia oraz potasu.

Regularne picie mleka sojowego może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejszenia ubytku masy kostnej u kobiet w wieku pomenopauzalnym i niwelowania negatywnego wpływu bisfenolu A na płodność kobiet.

Mleka sojowego powinni jednak unikać mężczyźni z wyraźnie obniżonym poziomem testosteronu i osoby chorujące na nowotwory estrogenozależne. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny zachować co najmniej 4 godzinny odstęp między stosowaniem leków a spożyciem mleka sojowego, gdyż napój ten zaburza wchłanianie tych środków.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze