Mleko sojowe - właściwości soi, wartości odżywcze mleka, jak zrobić mleko domowym sposobem

Popularność różnych rodzajów mleka roślinnego nieustająco trwa od kilku lat. Oprócz mleka migdałowego i ryżowego, największą popularnością cieszy się mleko sojowe. Wytwarzane z ziarna soi, jest dla niektórych osób jedyną alternatywą na zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości białka.

Zaleta mleka sojowego to jego wpływ przede wszystkim na poziom cholesterolu we krwiZaleta mleka sojowego to jego wpływ przede wszystkim na poziom cholesterolu we krwi
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Aleksandra Miłosz

Wegetarianie bądź osoby cierpiące na nietolerancję laktozy sięgają po mleko sojowe ze względu na wysoką zawartość żelaza, białka oraz wapnia. Jakie jeszcze korzyści przynosi naszemu organizmowi mleko sojowe i dlaczego warto zastąpić nim zwykłe mleko?

Właściwości soi

Soja to ziarno, które jest uważane za najlepszy i pełnowartościowy zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego. Soja jest także bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów oraz witamin z grupy B, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i potasu. Dlatego mleko sojowe to jeden ze zdrowszych napojów.

Uważa się, że białko sojowe jest nie tylko zamiennikiem białka zwierzęcego, ale ma dużo lepszy skład i działanie na organizm. Soja w porównaniu z mięsem i jego przetworami zawiera mniej puryn, czyli związków, które powodują magazynowanie się kwasu moczowego w stawach. Mleko sojowe jest też niskotłuszczowe, dlatego lepiej nadaje się dla osób dbających o linię niż mleko krowie, które podczas odtłuszczania traci swój smak.

Kurczak gotowany w mleku kokosowym

Mleko sojowe zalecane jest osobom, nie tolerują mleka krowiego
Mleko sojowe zalecane jest osobom, nie tolerują mleka krowiego © 123RF

Należy jednak pamiętać, że mleko sojowe spożywane w nadmiernej ilości może hamować wykorzystywanie jodu przez tarczycę u osób z niedoczynnością tarczycy, a także prowadzić do tego schorzenia.

Wartości odżywcze mleka

Zaleta mleka sojowego to jego wpływ przede wszystkim na poziom cholesterolu we krwi. Dzięki temu, że zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarty w nim tłuszcz nie odkłada się w ścianach naczyń krwionośnych i w przeciwieństwie do tłuszczów z mleka krowiego, hamuje ilość transportowanego do krwi cholesterolu.

Dzięki temu, że zapobiega zmniejszaniu się światła naczyń krwionośnych, zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz rozwojowi groźnych chorób serca. Ponadto zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i 6 pozwala wzmacniać ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu chroni je przed uszkodzeniami. Pijąc mleko sojowe, unikniemy więc nieestetycznych żylaków, siniaków i popękanych naczynek.

W 200 ml mleka krowiego znajdziemy aż 11 g cukru, podczas gdy w mleku sojowym jest ich o połowę mniej. Mleko sojowe nadaje się więc dla osób dbających o linię, ponieważ jednak szklanka dostarcza nam jedynie 82 kalorii.

To też warto wiedzieć

Udowodniono, że zawartość fitoestrogenów w mleku sojowym pomaga łagodzić niekorzystne skutki podwyższonego poziomu testosteronu w męskim organizmie. Jednym z takich skutków jest rak prostaty. Dowiedziono, że dieta bogata w soję i produkty takie jak mleko sojowe czy tofu zmniejsza ryzyko rozwoju przerostu gruczołu krokowego, a dzięki temu chroni przed rakiem prostaty.

Mleko sojowe może okazać się pomocne nie tylko w przypadku męskich dolegliwości, ale też w kobiecych problemach. Menopauza rozpoczyna się, gdy poziom estrogenów w organizmie kobiety maleje. Kiedy ich ilość spada, pojawiają się charakterystyczne dla okresu menopauzy objawy: zmiany nastrojów, bezsenność), ciągłe zmęczenie, a często nawet depresja i otyłość. Fitoestrogeny uzupełniają niedobry hormonów, a dzięki temu sprawiają, że dolegliwości nie są tak dokuczliwe.

Jak zrobić mleko sojowe w domowym sposobem?

Obecnie w prawie każdym sklepie można kupić mleko sojowe w kartonie lub butelce. Jeśli jednak chcemy mieć pewność, że nasze mleko sojowe jest w pełni naturalne i zachowało pełnię swoich wartości i składników odżywczych, to lepiej jest przygotować je samodzielnie.

Potrzebujemy pół kilograma suszonych ziaren soi, 3 litry wody oraz wodę do namoczenia ziaren. Ziarna soi należy przepłukać zimną wodą, przesypać do miski i zalać wodą. Pamiętajmy, że ziarna wchłoną całą wodę, dlatego warto, aby było jej więcej. Odstawmy ją na noc.

Następnego dnia wylejmy nadmiar wody, która została po namoczeniu ziaren soi i przepłuczmy soję kilkakrotnie. Przełóżmy ją do miski i zalejmy 3 litrami wody. Gotujmy soję 20 minut od momentu zagotowania się wody. Kiedy przestygnie, soję z wodą zblendujmy i przelejmy do szklanej butelki przez gazę, z której warto wycisnąć pozostałości mleka. Nie wyrzucajmy jednak okary, czyli zmielonej soi. Możemy z niej przygotować wiele ciekawych potraw.

Samodzielnie przygotowane mleko sojowe doskonale sprawdzi się nie tylko do kawy czy musli, ale także w wielu innych przepisach. Z powodzeniem przygotujemy z nim domowy budyń, koktajl owocowy czy krem.

Sprawdzi się też do pieczenia ciast i przyrządzania słonych potraw. Możemy także wzbogacić smak mleka sojowego. Zmiksujmy kilka truskawek, dosypmy 2 łyżeczki kakao lub dodajmy ziarenka z jednej laski wanilii. Takie urozmaicenie smaku sprawi, że mleko sojowe sprawdzi się też jako napój pity w ciągu dnia.

Ile kalorii ma mleko sojowe o smaku neutralnym lub waniliowym

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 243 g (1 porcja)
Wartość energetyczna54,0 kcal131 kcal
Białko3,27 g7,95 g
Węglowodany6,28 g15,26 g
Cukier3,99 g9,70 g
Błonnik0,60 g1,46 g
Tłuszcz1,75 g4,25 g
Tłuszcze nasycone0,21 g0,50 g
Tłuszcze jednonienasycone0,40 g0,97 g
Tłuszcze wielonienasycone0,96 g2,34 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów18,00 µg43,7 µg
Witamina B1 - tiamina0,06 mg0,15 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,07 mg0,17 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,51 mg1,25 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,37 mg0,91 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,08 mg0,19 mg
Witamina B9 - kwas foliowy18,00 µg43,7 µg
Witamina B4 - cholina23,6 mg57,3 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A3,00 i.u.7,29 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten2,00 µg4,86 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,11 mg0,27 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K3,00 µg7,29 µg
Wapń25,0 mg60,8 mg
Żelazo0,64 mg1,56 mg
Magnez25,0 mg60,8 mg
Fosfor52,0 mg126 mg
Potas118 mg287 mg
Sód51,0 mg124 mg
Cynk0,12 mg0,29 mg
Miedź0,13 mg0,31 mg
Mangan0,22 mg0,54 mg
Selen4,80 µg11,66 µg
Woda88,1 g214 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka