Trwa ładowanie...

Mleko roślinne – co warto wiedzieć? Jak i z czego je zrobić?

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 07.03.2024 13:02
Mleko roślinne to alternatywa dla mleka krowiego.
Mleko roślinne to alternatywa dla mleka krowiego. (123rf)

Mleko roślinne to ciekawa i wartościowa alternatywa dla mleka odzwierzęcego. Można je kupić, ale i zrobić w domu. Taki napój roślinny można dodać do kawy i koktajli, ciasta i dań obiadowych. To produkt uniwersalny, po który chętnie sięgają nie tylko weganie. Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest mleko roślinne?

Mleko roślinne z tradycyjnym mlekiem, które pochodzi od ssaków, ma niewiele wspólnego. Łączy je zwyczajowa nazwa i podobny wygląd. Zgodnie z prawem unijnym stosowanie nazwy „mleko roślinne” jest niepoprawne. W myśl prawa żywnościowego i z definicji mleko to wydzielina z gruczołu mlekowego samic ssaków i produkt uzyskany z ich udoju.

Ponieważ nazwa mleko jest ściśle zarezerwowana dla produktów odzwierzęcych, w odniesieniu do tych pochodzenia roślinnego, bardziej zasadne i właściwe wydaje się używanie pojęcia „napój roślinny”. Tyle w teorii, ponieważ w praktyce konsumenci częściej niż o napoju, mówią o mleku roślinnym.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Pod nazwą mleko roślinne czy napój roślinny ukrywają się napoje z: orzechów, zbóż, nasion lub pestek, które powstają wskutek ich moczenia i miksowania, czasem obróbki termicznej.

Napoje roślinne przygotowuje się z produktów pełnowartościowych, których korzystny wpływ na organizm udowodniły badania naukowe. Podczas procesów produkcyjnych do wody przedostają się pochodzące z nich witaminy, minerały oraz inne cenne związki. Stąd wynikają wyjątkowe właściwości i walory prozdrowotne mleka roślinnego.

2. Zastosowanie mleka roślinnego

Mleko roślinne do kawy? Czemu nie. Napoje roślinne to ciekawy i wartościowy zamiennik mleka krowiego. Można je dodawać także do deserów, wypieków i koktajli, a także wielu dań na jego bazie – tak słodkich, jak i wytrawnych.

Fantastyczne jest także to, że pośród wielu napojów roślinnych każdy może znaleźć smak dla siebie. To bowiem bardzo różnorodna grupa produktów. Można pić:

  • mleko migdałowe,
  • mleko owsiane,
  • mleko orzechowe,
  • mleko jaglane,
  • mleko kokosowe,
  • mleko ryżowe,
  • mleko sojowe,
  • mleko gryczane,
  • mleko z pestek dyni,
  • mleko słonecznikowe.

Mleko roślinne jest zdrową alternatywą dla mleka odzwierzęcego. To napój idealny dla wegan, to jest osób, które nie spożywają nie tylko mięsa, ale i produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko, masło czy jaja.

Po napoje roślinne sięgają również osoby, które mają problemy z trawieniem cukru mlecznego, czyli laktozy bądź tolerancją białek mleka krowiego, a także osoby przestrzegające restrykcyjnych diet, związanych z chorobami układu pokarmowego.

Mleko roślinne można kupić w niemal każdym sklepie, tak stacjonarnym, jak i online. Na co zwrócić uwagę, wybierając produkt? Najważniejszy jest skład, zwłaszcza ilość substancji słodzących, aromatów i konserwantów.

Warto zwrócić uwagę, by lista składników na opakowaniu była jak najkrótsza i składała się z: wody, składnika bazowego mleka, oleju i soli. Bardzo ważna jest również sama zawartość orzechów, zbóż lub pestek. Cena mleka roślinnego zwykle nie przekracza 10 zł, ale zdarza się, że litr napoju kosztuje 15 zł. Wiele zależy od jego składu i producenta.

3. Jak zrobić mleko roślinne?

Mleko roślinne można przygotować samodzielnie w domu. Nie dość, że proces produkcyjny jest prosty i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, to domowy napój mleczny jest na pewno zdrowszy niż przypadkowy produkt kupiony w sklepie.

Jak zrobić mleko migdałowe, kokosowe czy migdałowe? Można powiedzieć, że technika przygotowywania napoju roślinnego jest zawsze taka sama i obejmuje dwa etapy:

  • moczenie szklanki orzechów, zbóż, pestek czy ziaren przez noc (orzechy czy migdały można najpierw sparzyć wodą),
  • płukanie i miksowanie ich w blenderze z kilkoma szklankami wody (trzeba dolewać ją stopniowo, aż do otrzymania pożądanej konsystencji i smaku).

Całość wystarczy przelać przez gazę do szklanego naczynia. Pozostałe wytłoki, czyli tak zwany wegański serek doskonale sprawdzi się w roli farszu naleśników, zagęstnika do zup i sosów lub dodatku do ciast, owsianki, ciasteczek, batoników musli.

Nieco bardziej pracochłonne jest mleko ryżowe i sojowe:

  • w przypadku ryżu należy go ugotować przed miksowaniem,
  • w przypadku soi gotuje się już zmiksowany napój przez około 30 minut.

O czym pamiętać? Robiąc mleko roślinne w domu warto pamiętać, że orzechy, płatki, zboża, nasiona, pestki wystarczy zamoczyć na co najmniej kilkadziesiąt minut. Oczywiste jednak jest, że im dłużej produkty będą leżały w widzie, tym więcej składników do niej przeniknie.

To dlatego idealnie jest zostawić je w wodzie na całą noc. Produktów na mleko nie trzeba zalewać dużą ilością wody. Wystarczy je nią tylko przykryć. Po przygotowaniu mleka należy przechowywać w lodówce maksymalnie przez 2-3 dni.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze