Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Morwa czarna – właściwości, zastosowanie, uprawa

Avatar placeholder
16.04.2021 09:55
Morwa czarna posiada wiele właściwości zdrowotnych
Morwa czarna posiada wiele właściwości zdrowotnych (123RF)

Morwa czarna to drzewo występujące w Europie oraz Azji. Jest ceniona ze względu na swoje właściwości oraz smak owoców. Niestety w Polsce nie występuje naturalnie.

spis treści

1. Morwa czarna – wygląd

Morwa czarna to drzewo o wysokości od 10-15 metrów. Posiada regularną, kulistą koronę. Zakwita na przełomie maja i czerwca. Owoce morwy kształtem przypominają maliny, po dojrzeniu mają około 3 cm. Owoce mają przyjemny, słodki smak, dzięki czemu sprawdzają się przy różnego rodzaju deserach. Mają one dość mocno barwiący, ciemny sok. Morwa czarna ma prosty i solidny pień rozgałęziający się na konary. Liście drzewa są owalne i ostro zakończone. Ze względu na to, że owoce morwy białej również mogą przybierać ciemnofioletową barwę, często są mylone z morwą czarną. Morwa biała jest znacznie większa i bardziej odporna na mróz przez co łatwiej ją uprawiać w Polsce.

2. Morwa czarna – właściwości

Morwa czarna ma owoce o wielu wartościach zdrowotnych i odżywczych. Oprócz owoców w farmakologii lub ziołolecznictwie wykorzystuje się między innymi jej liście lub korzenie. Owoce morwy są bogate w witaminy C, A, B1, B2, a także magnez, fosfor, żelazo i potas. Z liści rośliny można przygotować herbaty pomagające w leczeniu problemów żołądkowych i kłopotów z układem trawiennym. Napar z liści morwy służy do pobudzenia krążenia, leczenia nadciśnienia oraz problemów z układem moczowym. Odwary z korzeni morwy pomagają w leczeniu kaszlu oraz astmy.

Zobacz film: "Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki"
Zdrowotne właściwości morwy białej
Zdrowotne właściwości morwy białej [6 zdjęć]

Właściwości i działanie lecznicze morwy są przedmiotem badań naukowych od wielu lat. Jej ojczyzną są

zobacz galerię

3. Morwa czarna – zastosowanie

Morwa czarna jest wykorzystywana jako drzewo owocowe. Ze względu na swój wygląd od dawna służy także jako drzewo ozdobne. Po raz pierwszy jej uprawę rozpoczęto w V wieku n.e. Służyła wtedy jako pokarm dla gąsienic jedwabnika morowego. Owoce morwy czarnej mają także zastosowanie w sztuce kulinarnej. Świetnie sprawdzają się przy robieniu syropów, marmolady lub nalewek.

4. Morwa czarna – uprawa

Uprawa morwy czarnej w Polsce może stwarzać kłopoty. Drzewo jest wrażliwe na niskie temperatury, dlatego lepszą lokalizacją do uprawy będzie zachodnia część Polski. Miejsce, w którym zasadzimy drzewo powinno być zaciszne oraz słoneczne. Mroźny wiatr mógłby szybko pokrzyżować plany uprawy morwy czarnej. Zakupione sadzonki powinny być dobre jakościowo i bez zmian chorobowych. Zimą młode drzewka należy dokładnie okryć, gdyż w pierwszych latach uprawy są najbardziej podatne na mróz. Wraz z upływem lat odporność wzrasta. Morwa czarna nie jest podatna na choroby lub szkodniki oraz dobrze znosi zanieczyszczenia powietrza. Także w przypadku podłoża roślina nie jest wymagająca. Do uprawy wystarczy zwykła gleba ogrodowa. Drzewo dobrze radzi sobie z suszą, jednak młode rośliny należy od czasu do czasu obficie podlać. Polski klimat bardziej sprzyja uprawie morwy białej. W naszym kraju morwa czarna wykorzystywana jest głównie jako drzewo owocowe. Na zachodzie Europy, gdzie zimy są łagodniejsze morwa służy jako element dekoracji na podwórzach lub w parkach.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze