Trwa ładowanie...

Mózg uwielbia tę przyprawę. Nic tak nie poprawia pamięci i koncentracji

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 23.02.2023 15:46
Cynamon poprawia funkcje poznawcze, a przy tym jest nieoceniony dla diabetyków
Cynamon poprawia funkcje poznawcze, a przy tym jest nieoceniony dla diabetyków (Pixabay)

Badacze odkryli, że cynamon wpływa pozytywnie na pracę mózgu i procesy myślowe. Ich zdaniem moc tej przyprawy sprawi, że w przyszłości będzie zalecana w celu zachowania pamięci i spowolnienia rozwoju zaburzeń poznawczych.

spis treści

1. Trzy składniki, które zawiera cynamon

Naukowcy z Birjand University of Medical Science w Iranie wzięli pod lupę 40 badań dotyczących wpływu cynamonu na układ nerwowy. Chcieli sprawdzić, jakie są powiązania między pamięcią i funkcjami uczenia się a spożywaniem korzennej przyprawy.

Analizując dane, odkryli, że eugenol, aldehyd cynamonowy i kwas cynamonowy wpływają pozytywnie na funkcje poznawcze. Niektóre z badań sugerowały także, iż roślinne związki mogą zapobiegać lub zmniejszać zaburzenia tych funkcji, ograniczając odkładanie się szkodliwych białek tau i amyloidów beta.

Zobacz film: "Woda z cynamonem – dlaczego warto ją pić?"
Cynamon zawiera cenne związki roślinne, które mają pozytywny wpływ na mózg
Cynamon zawiera cenne związki roślinne, które mają pozytywny wpływ na mózg (Pixabay)

"Większość badań wykazała, że cynamon może być przydatny w zapobieganiu i zmniejszaniu upośledzenia funkcji poznawczych" – piszą naukowcy na łamach "Nutritional Neuroscience" i dodają, że przyprawa może być też stosowana w leczeniu chorób pokrewnych.

2. Nie tylko na pamięć

Badania popularnej przyprawy nie ograniczają się do jej wpływu na mózg. Nauka dowodzi, że cynamon może także pozytywnie wpływać na glikemię, obniżając poziom cukru we krwi.

W jednym z badań opublikowanych w "Diabetes Care 30" grupa 30 osób z cukrzycą typu 2 przyjmowała suplement zawierający wyciąg z cynamonu przez 40 dni. Tyle wystarczyło, by obniżyć poziom glukozy we krwi diabetyków, ale to niejedyny efekt, jaki zaobserwowali badacze.

Suplement wpłynął również pozytywnie na poziom trójglicerydów i cholesterolu w surowicy. Zdaniem badaczy dodanie cynamonu do codziennej diety może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i powikłań związanych z cukrzycą.

O krok dalej idą naukowcy w analizie przeprowadzonej przez Instytut Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medipol w Stambule. Odkryli oni, że aby uzyskać pozytywne efekty związane z glikemią, trzeba spożywać od trzech do sześciu miligramów dziennie przyprawy.

Warto wiedzieć, że zgodnie z badaniami cynamon ma także inne właściwości:

  • może zmniejszać czas trwania, nasilenie i częstotliwość migren,
  • może obniżać ciśnienie krwi,
  • wspiera spalanie tkanki tłuszczowej,
  • ma działanie przeciwzapalne.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze