Trwa ładowanie...

Muffiny jajeczne – wartości odżywcze, kalorie, pomysły na dania

Avatar placeholder
28.04.2022 14:51
Muffiny jajeczne to pomysł na smaczne śniadanie.
Muffiny jajeczne to pomysł na smaczne śniadanie. (adobestock)

Muffiny jajeczne są pożywne, zdrowe i odżywcze. Dzięki temu, że przepis na nie można dowolnie modyfikować, doskonale sprawdzają się w roli oryginalnego śniadania. Smakują zarówno niemowlakom, jak i seniorom, tak wielbicielom szynek i bekonu, jak i wegetarianom. Jakie wartości odżywcze je cechują? Czy są kaloryczne?

spis treści

1. Co to są muffiny jajeczne?

Muffiny jajeczne, inaczej babeczki jajeczne, to doskonały pomysł na śniadanie i świetna alternatywa dla jajecznicy, jajek sadzonych czy jajek w koszulce. Dlaczego warto po nie sięgać? Powodów jest wiele: robi się je bardzo szybko, są przy tym pożywne, odżywcze, pyszne i zdrowe.

Babeczki jajeczne będą smakować każdemu, a i nie mogą się znudzić, ponieważ przepis można dowolnie modyfikować. Oznacza to, że do bazy receptury, czyli jajek, można dodawać różne składniki:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"
  • wędlinę, np. szynkę czy podsmażony boczek,
  • ser, zarówno żółty, jak i pleśniowy, kozi, mozzarella czy typu feta,
  • warzywa, np. cebulę, paprykę, pomidory, rukolą, szpinak, cukinię, szparagi, botwinę, brokuł, jarmuż, groszek,
  • grzyby: np. pieczarki,
  • zieleninę: np. szczypior, koper, natka pietruszki.

2. Dla kogo muffiny jajeczne?

Muffiny jajeczne będą smakować wszystkim, zarówno osobom, które lubią proste smaki (polecają się wytrawne muffiny jajeczne z szynką i serem, muffiny z jajkiem i szynką, muffinki z pieczarkami, muffinki warzywne), jak i wyrafinowane doznania (doskonałe są jajeczne muffiny ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i fetą czy muffiny jajeczne z botwinką, suszonymi pomidorami i wędzonym kozim serem).

Śniadaniowe muffinki jajeczne ucieszą tych, którzy lubią treściwe śniadania (będą im smakować muffiny z podsmażaną cebulką i bekonem), jak i osobom na diecie rdukcyjnej (polecają się muffiny jajeczne fit z pomidorami, papryką i rukolą).

Babeczki jajeczne to także dobry pomysł dla osób, które nie jedzą mięsa (muffiny jajeczne wegetariańskie to wszelkie pomysły na muffinki warzywne z dodatkami), ale i dzieci.

W przypadku najmłodszych smakoszy muffinki jajeczne to doskonały sposób na podanie dziecku jajka oraz przemycenie sporej ilości warzyw. Wystarczy wykorzystywać różne proste przepisy na kolorowe muffiny jajeczne dla dzieci (przepisy na nie są zwykle oznaczone jako babeczki jajeczne dla niemowlaka czy babeczki jajeczne BLW).

3. Jak zrobić muffiny jajeczne?

Jajeczne muffiny są nie tylko smaczne, ale i szybko się je robi. Wystarczy przygotować wybrane składniki i foremki do pieczenia muffinek (duże lub pojedyncze). Te mogą być metalowe, silikonowe, metalowe czy pergaminowe (te foremki, które odkształcają się pod wpływem ciężaru masy trzeba dodatkowo umieścić we wgłębieniach do muffinek).

I co dalej? Wystarczy rozbełtać jajka i pokroić składniki. Cebulę, pieczarki czy boczek należy wcześniej przesmażyć. Następnie dodatki trzeba włożyć do przygotowanych, wysmarowanych oliwą, olejem lub masłem, foremek i zalać jajkiem z ulubionymi przyprawami, takimi jak sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka, curry czy kurkuma (foremki wypełnia się masą jajeczną do 3/4 wysokości).

Muffiny z jajkiem piecze się w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut (zależy od piekarnika: czasem potrzebują kwadransa, niekiedy 25 minut).

4. Wartości odżywcze muffin jajecznych

Muffiny jajeczne są także pożywne, sycące, odżywcze i zdrowe. To zasługa obecności zarówno jaj, jak i dodatków. Jajka są źródłem białka (około 7 g). To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Według specjalistów jest to produkt spożywczy, który cechują imponujące wartości odżywcze.

Choć żółtko zawiera sporo tłuszczu, występuje on jednak w postaci emulsji. Rozbity na bardzo drobne cząsteczki jest łatwy do strawienia. Ma też korzystny skład. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku nasycone kwasy tłuszczowe („złe”) stanowią tylko 0,1 g. Pozostałe to niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować.

W jajach znajduje się wiele składników mineralnych i witamin. To źródło minerałów, takich jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen oraz witamin: A, E, D i K oraz witamin z grupy B. W jajkach obecne są również niezbędne kwasy tłuszczowe i lecytyna. W żółtku zaś luteina.

Warto pamiętać, że w 100 g jajka znajduje się aż 372 mg cholesterolu. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) można spożywać do 10 jajek tygodniowo. Trzeba tez uważać na niespecjalnie zdrowe i pożądane w diecie dodatki, takie jak gotowe wędliny czy bekon.

5. Czy muffiny jajeczne są kaloryczne?

Warto pamiętać, że ponieważ babeczki śniadaniowe są pieczone w piekarniku, nie wymagają dodawania tłuszczu, dzięki czemu są nie tylko zdrowsze, ale i mniej kaloryczne niż jajka smażone na maśle czy oleju.

Aby przygotować śniadanie, które jest dietetyczne (muffiny jajeczne fit), trzeba rozważnie dobierać składniki (bekon czy tłuste sery nie są dobrym pomysłem). Można tez zrezygnować z tłuszczu.

Czy muffiny jajeczne są kaloryczne? Wiele zależy od wielkości porcji oraz dodatków (o wiele większą wartość energetyczną będzie miała muffinka jajeczna z mięsem czy serem niż z warzywami). Jeśli chodzi o jajo, to jedna sztuka (około 55 g) zawiera około 80 kalorii (60 kcal żółtko, 20 kcal białko).

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze