Curry – właściwości, zastosowanie

Czym dokładnie jest curry? Wielu osobom wydaje się, że curry to jedna przyprawa, ale jest to mylna opinia, ponieważ curry to zestaw odpowiednio dobranych przypraw. Co wchodzi w skład curry?

Curry – właściwości, zastosowanieCurry – właściwości, zastosowanie
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Curry posiada w swoim składzie wiele przypraw. Nie jest to bowiem, jak mogłoby się wydawać, jeden składnik. Na początku należy wymienić kurkumę, następnie imbir, pieprz, chili, także czosnek.

Właściwe proporcje powodują, że smak i aromat curry jest nie tylko charakterystyczny, ale także potrafi wydobyć z potrawy to, co najlepsze.

Właściwości curry

Każda przyprawa, która wchodzi w skład curry, ma bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, a przede wszystkim na jego zdrowie.

Curry z dynią i cielęciną

Patrząc na skład curry możemy zatem śmiało powiedzieć, że przyprawa ta ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia, ponieważ w curry znajdziemy takie składniki jak:

Kurkuma

Najwięcej właściwości zdrowotnych ma kurkuma.

Zatem, jakie właściwości ma kurkuma zawarta w curry? Przede wszystkim kurkuma jest źródłem minerałów i witamin dla przykładu witaminy C, niacyny, kwasu foliowego, ryboflawiny czy tiaminy.

Dodatkowo kurkuma, która jest elementem curry zwiększa odporność całego organizmu, reguluje trawienie, a także obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza cholesterol.

Curry to mieszanka kilku przypraw można ją dodać np. do delikatnego mięsa
Curry to mieszanka kilku przypraw można ją dodać np. do delikatnego mięsa © 123RF

Imbir

Curry to także coraz bardziej popularny imbir. Jakie właściwości ma korzeń imbiru? Podobnie jak kurkuma imbir wpływa na pracę organizmu.

Wśród tych właściwości imbiru trzeba wymienić wpływ na ograniczenie mdłości, redukcję bólu np. stawów, imbir podobnie jak aspiryna rozrzedza krew.

Imbir jest nie tylko składnikiem curry, ale też syropów i innych leków, ponieważ wspiera organizm w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, zmniejsza kaszel. Zawarty w curry imbir może być też zażywany pod różną postacią przy migrenowych bólach głowy.

Czosnek

Czosnek, który także znajdziemy w curry, jest bardzo często stosowany w naszych kuchniach, ale wiele osób zażywa go w celach leczniczych.

Mówi się, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem, a dzieje się tak, dlatego, że potrafi zahamować rozwój bakterii, które powodują infekcję.

Czosnek, który jest jednym ze składników curry, obniża ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, niszczy pasożyty występujące w jelitach.

Przeczytaj także

Chili

Chili to kolejny składnik przyprawy curry.

Przez większość osób papryka chili kojarzy się z ostrym, intensywnym smakiem. Jednak należy też wiedzieć, że ta papryka to źródło magnezu, potasu, żelaza.

Chili, które znajdziemy również w curry, zawiera także substancje wspomagające spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej, dlatego przyprawa curry tak często jest składnikiem diety odchudzającej.

Zastosowanie curry

Mieszanka curry to orientalny smak, który bardzo dobrze komponuje się z wieloma mięsami, rybami, a także drobiem.

Curry może być stosowane oddzielnie, ale sprawdzi się też, jako składnik sosów. Curry może być także dodawane do zup dla przykładu ostrej zupy pieprzowej.

Niektórzy nie wyobrażają sobie sałatki bez dodawania szczypty curry. Mieszanka curry to przede wszystkim potrawy z kuchni greckiej, japońskiej, tajskiej i indyjskiej.

W daniach wegetariańskich i wegańskich curry może być dodane do tofu czy szpinaku. Mieszanka przypraw wydobędzie smak i aromat z krewetek. Curry jest łączone z jogurtem naturalnym, śmietaną, a także mleczkiem kokosowym. Sosy curry są w większości łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Kaloryczność curry w proszku

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 2 g (1 łyżeczka)
Wartość energetyczna325 kcal6,50 kcal
Białko14,29 g0,29 g
Węglowodany55,8 g1,12 g
Cukier2,76 g0,06 g
Błonnik53,2 g1,06 g
Tłuszcz14,01 g0,28 g
Tłuszcze nasycone1,65 g0,03 g
Tłuszcze jednonienasycone8,78 g0,18 g
Tłuszcze wielonienasycone3,06 g0,06 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0,70 mg0,01 mg
Równoważnik folianów56,0 µg1,12 µg
Witamina B1 - tiamina0,18 mg0,00 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,20 mg0,00 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna3,26 mg0,07 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy1,07 mg0,02 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,11 mg0,00 mg
Witamina B9 - kwas foliowy56,0 µg1,12 µg
Witamina B4 - cholina64,2 mg1,28 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A19,00 i.u.0,38 i.u.
Witamina A1,00 µg RAE0,02 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten11,00 µg0,22 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E25,2 mg0,51 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K99,80 µg2,00 µg
Wapń525 mg10,50 mg
Żelazo19,10 mg0,38 mg
Magnez255 mg5,10 mg
Fosfor367 mg7,34 mg
Potas1,170 mg23,4 mg
Sód52,0 mg1,04 mg
Cynk4,70 mg0,09 mg
Miedź1,20 mg0,02 mg
Mangan8,30 mg0,17 mg
Selen40,3 µg0,81 µg
Woda8,80 g0,18 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka