Gorczyca – charakterystyka, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni
Gorczyca jest przyprawą, która w głównej mierze kojarzymy z musztardą. Ma ona jednak także inne zastosowania w kuchni. Gorczyca ma także właściwości zdrowotne i w medycynie naturalnej jest obecna od lat. Jakie właściwości ma gorczyca? Kto powinien ją stosować?
W tym artykule:
Co to jest gorczyca?
Gorczyca należy do roślin z rodziny kapustowatych. Pierwotnie występowała w Europie Południowej, Afryce Północnej, Azji Zachodniej i Pakistanie jednak jest rosliną szybko adaptującą się do nowego otoczenia. Gorczyca nie wymaga żyznej gleby. Gorczycę można spotkać także w Polsce.
Gorczyca jest zarówno surowcem zielarskim jak i przyprawą. Nasiona gorczycy zawierają olej, glikozyd, synalbinę, białko, sole mineralne i olejki eteryczne.
Gorczyca to także wielonasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, witaminy i minerały takie jak kwas foliowy, witamina C, fosfor i potas.
Prozdrowotne właściwości gorczycy
Właściwości lecznicze gorczycy
Gorczyca ma działanie przeciwzapalne, przeczyszczające oraz poprawiające trawienie. Wyciągi z nasion gorczycy stosuje się przy chorobach układu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, zaparciach i niestrawności. Gorczyca była stosowana przy wrzodach żołądka. Gorczyca ma właściwości powlekające z powodu obecności śluzu w nasionach.
Wyciąg z gorczycy można stosować do płukania przy zapaleniu gardła) i zapaleniu migdałków. Nasiona gorczycy można także nagrzewać i okładać nimi bolące stawy lub miejsca z bólami reumatologicznymi. Dlatego też gorczyca znalazła zastosowanie w produkcji materaców do spania, specjalnych poduszek, opasek na kolano czy inne stawy.
Z nasion gorczycy wytwarza się olejek gorczycowy, który pobudza trawienie. Jest on dodawany także do maści i innych preparatów stosowanych przy nerwobólach i reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Spożywanie gorczycy może przyśpieszyć metabolizm, zmniejsza apetyt oraz obniżą poziom cukru we krwi. Miód z gorczycy pomaga dbać o układ krążenia ponieważ reguluje ciśnienie krwi.
Gorczyca może mieć właściwości drażniące, dlatego też nie można przesadzać z jej stosowaniem. Szczególnie tyczy się to olejku gorczycowego stosowanego bezpośrednio na skórę. Może on wywołać podrażnienie, a nawet martwicę. Zbyt częste stosowanie gorczycy może być także negatywne dla układu pokarmowego i zaostrzać stany chorobowe.
Musztarda w kuchni
Gorczyca to przede wszystkim musztarda. Wraz z kolendrą, estragonem i pieprzem, gorczyca stanowi główny składnik do przygotowania musztardy i pieprzu ziołowego. Gorczyca jest wykorzystywana do przygotowywania marynat do mięs i wędlin. Stosuje się ją także przyprawiania serów, sosów i past jajecznych.
Kaloryczność gorczycy
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 56 g (1 szklanka, pokrojona) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 27,0 kcal | 15,12 kcal |
| Białko | 2,86 g | 1,60 g |
| Węglowodany | 4,67 g | 2,62 g |
| Cukier | 1,32 g | 0,74 g |
| Błonnik | 3,20 g | 1,79 g |
| Tłuszcz | 0,42 g | 0,24 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,01 g | 0,01 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,09 g | 0,05 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,04 g | 0,02 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 70,0 mg | 39,2 mg |
| Równoważnik folianów | 12,00 µg | 6,72 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,08 mg | 0,05 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,11 mg | 0,06 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,80 mg | 0,45 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,21 mg | 0,12 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,18 mg | 0,10 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 12,00 µg | 6,72 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0,50 mg | 0,28 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 3,024 i.u. | 1,693 i.u. |
| Witamina A | 151 µg RAE | 84,6 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 10,00 µg | 5,60 µg |
| Beta karoten | 1,790 µg | 1,002 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 40,0 µg | 22,4 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 3,730 µg | 2,089 µg |
| Witamina E | 2,01 mg | 1,13 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 258 µg | 144 µg |
| Wapń | 115 mg | 64,4 mg |
| Żelazo | 1,64 mg | 0,92 mg |
| Magnez | 32,0 mg | 17,92 mg |
| Fosfor | 58,0 mg | 32,5 mg |
| Potas | 384 mg | 215 mg |
| Sód | 20,0 mg | 11,20 mg |
| Cynk | 0,25 mg | 0,14 mg |
| Miedź | 0,17 mg | 0,09 mg |
| Mangan | 0 mg | 0 mg |
| Selen | 0,90 µg | 0,50 µg |
| Woda | 90,7 g | 50,8 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.