Gorczyca – charakterystyka, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni

Gorczyca jest przyprawą, która w głównej mierze kojarzymy z musztardą. Ma ona jednak także inne zastosowania w kuchni. Gorczyca ma także właściwości zdrowotne i w medycynie naturalnej jest obecna od lat. Jakie właściwości ma gorczyca? Kto powinien ją stosować?

Gorczyca – charakterystyka, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni Gorczyca – charakterystyka, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Co to jest gorczyca?

Gorczyca należy do roślin z rodziny kapustowatych. Pierwotnie występowała w Europie Południowej, Afryce Północnej, Azji Zachodniej i Pakistanie jednak jest rosliną szybko adaptującą się do nowego otoczenia. Gorczyca nie wymaga żyznej gleby. Gorczycę można spotkać także w Polsce.

Gorczyca jest zarówno surowcem zielarskim jak i przyprawą. Nasiona gorczycy zawierają olej, glikozyd, synalbinę, białko, sole mineralne i olejki eteryczne.

Gorczyca to także wielonasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, witaminy i minerały takie jak kwas foliowy, witamina C, fosfor i potas.

Prozdrowotne właściwości gorczycy

Właściwości lecznicze gorczycy

Gorczyca ma działanie przeciwzapalne, przeczyszczające oraz poprawiające trawienie. Wyciągi z nasion gorczycy stosuje się przy chorobach układu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, zaparciach i niestrawności. Gorczyca była stosowana przy wrzodach żołądka. Gorczyca ma właściwości powlekające z powodu obecności śluzu w nasionach.

Wyciąg z gorczycy można stosować do płukania przy zapaleniu gardła) i zapaleniu migdałków. Nasiona gorczycy można także nagrzewać i okładać nimi bolące stawy lub miejsca z bólami reumatologicznymi. Dlatego też gorczyca znalazła zastosowanie w produkcji materaców do spania, specjalnych poduszek, opasek na kolano czy inne stawy.

Z nasion gorczycy wytwarza się olejek gorczycowy, który pobudza trawienie. Jest on dodawany także do maści i innych preparatów stosowanych przy nerwobólach i reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Spożywanie gorczycy może przyśpieszyć metabolizm, zmniejsza apetyt oraz obniżą poziom cukru we krwi. Miód z gorczycy pomaga dbać o układ krążenia ponieważ reguluje ciśnienie krwi.

Gorczyca może mieć właściwości drażniące, dlatego też nie można przesadzać z jej stosowaniem. Szczególnie tyczy się to olejku gorczycowego stosowanego bezpośrednio na skórę. Może on wywołać podrażnienie, a nawet martwicę. Zbyt częste stosowanie gorczycy może być także negatywne dla układu pokarmowego i zaostrzać stany chorobowe.

Musztarda w kuchni

Gorczyca to przede wszystkim musztarda. Wraz z kolendrą, estragonem i pieprzem, gorczyca stanowi główny składnik do przygotowania musztardy i pieprzu ziołowego. Gorczyca jest wykorzystywana do przygotowywania marynat do mięs i wędlin. Stosuje się ją także przyprawiania serów, sosów i past jajecznych.

Kaloryczność gorczycy

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 56 g (1 szklanka, pokrojona)
Wartość energetyczna27,0 kcal15,12 kcal
Białko2,86 g1,60 g
Węglowodany4,67 g2,62 g
Cukier1,32 g0,74 g
Błonnik3,20 g1,79 g
Tłuszcz0,42 g0,24 g
Tłuszcze nasycone0,01 g0,01 g
Tłuszcze jednonienasycone0,09 g0,05 g
Tłuszcze wielonienasycone0,04 g0,02 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C70,0 mg39,2 mg
Równoważnik folianów12,00 µg6,72 µg
Witamina B1 - tiamina0,08 mg0,05 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,11 mg0,06 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,80 mg0,45 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,21 mg0,12 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,18 mg0,10 mg
Witamina B9 - kwas foliowy12,00 µg6,72 µg
Witamina B4 - cholina0,50 mg0,28 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A3,024 i.u.1,693 i.u.
Witamina A151 µg RAE84,6 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten10,00 µg5,60 µg
Beta karoten1,790 µg1,002 µg
Beta-kryptoksantyna40,0 µg22,4 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna3,730 µg2,089 µg
Witamina E2,01 mg1,13 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K258 µg144 µg
Wapń115 mg64,4 mg
Żelazo1,64 mg0,92 mg
Magnez32,0 mg17,92 mg
Fosfor58,0 mg32,5 mg
Potas384 mg215 mg
Sód20,0 mg11,20 mg
Cynk0,25 mg0,14 mg
Miedź0,17 mg0,09 mg
Mangan0 mg0 mg
Selen0,90 µg0,50 µg
Woda90,7 g50,8 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka