Trwa ładowanie...

Na lepszy sen i wyższe IQ. Neurony kochają ten produkt

 Karolina Rozmus
13.11.2023 11:49
Mózg je uwielbia. Poprawia iloraz inteligencji, dba o dobry sen
Mózg je uwielbia. Poprawia iloraz inteligencji, dba o dobry sen (Getty Images / Facebook)

Naukowcy nie mają wątpliwości – nasz mózg do prawidłowego funkcjonowania we wszystkich obszarach potrzebuje kwasów tłuszczowych omega-3, a ich najlepszym źródłem są ryby. Badacze odkryli, że regularne sięganie po ten produkt może wpłynąć na jakość snu i iloraz inteligencji.

spis treści

1. Spali spokojniej i mieli IQ wyższe o pięć punktów

Na łamach "Scientific Reports" ukazały się wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w Pensylwanii. W grupie 541 dzieci, zarówno chłopców, jak i dziewczynek, badacze obserwowali częstotliwość, z jaką w diecie uczestników eksperymentu pojawiały się ryby.

Monitorowali również umiejętności werbalne i niewerbalne dzieci, a także zbierali informacje od rodziców na temat jakości i długości snu małych uczestników badania. Okazało się, że dzieci, które deklarowały, że jedzą ryby przynajmniej raz w tygodniu, osiągały w testach IQ o 4,8 punktu więcej, niż te jedzące ryby "rzadko" lub "nigdy". Ta pierwsza grupa spała również nocą spokojniej.

Zobacz film: "Ryby bogate w kwasy omega-3"
Tłuste ryby morskie są źródłem kwasów omega-3
Tłuste ryby morskie są źródłem kwasów omega-3 (Pixabay)

- Sen jest niezbędny dla zdrowia i funkcjonowania mózgu. Mózg konsoliduje ważne wspomnienia, zapomina bezużyteczne informacje i kontynuuje ćwiczenie umiejętności zdobytych w ciągu dnia – komentuje wyniki badań dr Don Vaughn, neurolog z UCLA, w rozmowie z TheHealthy.

- Dobry sen jest podstawą wysokiej wydajności pamięci i umiejętności rozwiązywania problemów – podkreśla.

2. Jedz dwa razy w tygodniu, organizm ci podziękuje

- Neurony potrzebują kwasów tłuszczowych omega-3 do prawidłowej struktury i funkcjonowania błony komórkowej – wyjaśnia lekarz. - Nie jest zatem zaskoczeniem, że niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie prowadzi do deficytów poznawczych.

Omega-3 nie tylko wspierają pracę mózgu, ale też:

  • mają działanie przeciwzapalne,
  • utrzymują prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi,
  • wspierają kondycję skóry, kości i stawów,
  • wspierają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku,
  • normalizują ciśnienie tętnicze i wzmacniają naczynia krwionośne,
  • wspierają funkcje serca,
  • zapobiegają tworzeniu zakrzepów krwi.

Z tego powodu potrzebne są na każdym etapie życia człowieka. Kwasy omega-3 dzielą się na kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas α-linolenowy (ALA). Te dwa pierwsze są najcenniejsze, bo najtrudniejsze do dostarczenia.

O ile kwasy ALA znajdziemy w tłuszczach roślinnych, o tyle EPA i DHA znajdują się głównie w tłuszczu ryb morskich. Zgodnie z zaleceniami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) ryby powinny pojawiać się co najmniej dwa razy w tygodniu, w tym co najmniej raz właśnie tłuste ryby morskie.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze