Nadmiar kurczaka sprzyja rakowi. Ryzyko aż 3 nowotworów
Lekarze i dietetycy przestrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa, ale szkodzić może także drób. Okazuje się, że sięgając zbyt często po kurczaka możemy zwiększyć ryzyko raka.
1. Nadmiar kurczaka może zaszkodzić
Czerwone mięso, zwłaszcza to przetworzone jest rakotwórcze, więc powinno się je maksymalnie ograniczać.
- Jedząc przetworzone czerwone mięso w nadmiarze, szkodzimy własnemu zdrowiu, zwiększając ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych - ostrzegał w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny Kamil Paprotny.
Dieta, w której dominuje mięso przetworzne, może sprzyjać m.in. rakowi żołądka wskutek nadużywania soli, ale też stwarzać podwyższone ryzyko raka jelita grubego (chodzi nie tylko o sam nadmiar mięsa, ale też zbyt małą ilością błonnika w postaci warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych).
Okazuje się jednak, że lepiej nie przesadzać także z drobiem.
Wpływ regularnej konsumpcji mięsa kurczaka badali naukowcy z Oxfordu i znaleźli związek między taką dietą a trzema nowotworami.
Brytyjscy naukowcy zbadali w ciągu 5 lat blisko pół miliona Brytyjczyków w wieku 37-73 lata. U ponad 20 tysięcy badanych wykryto w tym czasie chorobę nowotworową, a konkretnie czerniaka, raka prostaty i chłoniaka nieziarniczego.
Nie oznacza to jednak, że trzeba natychmiast wykluczyć kurczaka z diety. Naukowcy zastrzegli, że potrzeba dalszych badań nad związkiem jedzenia takiego mięsa i zachorowaniami na nowotwór. Nie brano np. pod uwagę sposobu przyrządzania mięsa.
2. Jemy mięso na potęgę
Tymczasem Polacy kochają mięso, a statystyki to potwierdzają. Według Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej zjadamy rocznie ok. 40,5 kg wieprzowiny, 30 kg drobiu i 2,2 kg wołowiny. Średnia dla Europy Zachodniej to 80-90 kg rocznie na osobę.
Konsumpcja mięsa rośnie z roku na rok, mimo że coraz więcej osób deklaruje ograniczenie lub wręcz wyrzucenie go z diety.
Największymi mięsożercami są zdecydowanie Stany Zjednoczone, Australia, Nowa Zelandia i Argentyna (to także najwięksi producenci). Zjada się tam ponad 100 kg mięsa rocznie.
Najmniej mięsa jedzą mieszkańcy Afryki (w Nigerii to 9 kg na osobę, a w Etiopii - 7 kg).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl (https://dziejesie.wp.pl/)