Trwa ładowanie...

Najgorszy dodatek do sałatki jarzynowej. Prowadzi do cukrzycy, niszczy serce i mózg

Avatar placeholder
18.10.2023 14:34
Prowadzi do cukrzycy i otyłości, niszczy też serce i mózg. To najgorszy dodatek do kanapek i sałatek
Prowadzi do cukrzycy i otyłości, niszczy też serce i mózg. To najgorszy dodatek do kanapek i sałatek (Getty Images)

To nieodłączny element wielu potraw i trudno wyobrazić sobie bez niego sałatkę jarzynową czy faszerowane jajka. Niestety, ten lubiany produkt nie przynosi korzyści zdrowotnych, a wręcz przeciwnie.

spis treści

1. Najgorszy dodatek

Spożycie majonezu warto ograniczyć do minimum, gdyż może ono negatywnie wpłynąć na zdrowie i zwiększać ryzyko wielu poważnych chorób. Przede wszystkim dlatego, że znajdziemy w nim sporo tłuszczów nasyconych.

Ich wysoka zawartość podnosi stężenie złego cholesterolu LDL, a tym samym zwiększa ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i chorób serca. Ponadto majonez jest źródłem pustych kalorii i tłuszczu trans.

W 100 gramach majonezu jest blisko 700 kalorii, więc niepozorny dodatek może przyczynić się do szybkiego wzrostu masy ciała. Spore ilości soli i dodatek w postaci cukru również nie służą naszemu zdrowiu.

Zobacz film: "Majonez. Warto przygotować w domu"

Nadmiar soli w diecie prowadzi do nadciśnienia, zwiększa ryzyko nowotworu żołądka, osteoporozy i demencji. Z kolei cukier sprzyja cukrzycy, insulinooporności i przyspiesza procesy starzenia.

2. Lepsze alternatywy

W majonezie nie znajdziemy zbyt wielu składników odżywczych. Brakuje w nim błonnika pokarmowego, który jest ważny dla zdrowia jelit i pomaga w usuwaniu toksyn. Lepiej zastąpić go zdrowszymi alternatywami.

Domowy majonez na zdrowszych olejach, bez dodatku cukru i nadmiaru soli może być lepszą opcją dla osób, które nie są w stanie się bez niego obyć. Warto też pamiętać o umiarze.

Znacznie lepiej sprawdzi się jednak jogurt grecki, który zawiera mnóstwo białka, ale jest w nim mniej kalorii i tłuszczów nasyconych. Warto również eksperymentować z sosami na bazie jogurtu.

Majonez można też zastąpić nieco innymi dodatkami, jak oliwa z oliwek, pesto, hummus, czy nawet puree z awokado. Nie bój się eksperymentować z przyprawami, a z pewnością znajdziesz coś, co zadowoli twoje kubki smakowe.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze