Najgorszy dodatek do sałatki jarzynowej. Prowadzi do cukrzycy, niszczy serce i mózg
To nieodłączny element wielu potraw i trudno wyobrazić sobie bez niego sałatkę jarzynową czy faszerowane jajka. Niestety, ten lubiany produkt nie przynosi korzyści zdrowotnych, a wręcz przeciwnie.
1. Najgorszy dodatek
Spożycie majonezu warto ograniczyć do minimum, gdyż może ono negatywnie wpłynąć na zdrowie i zwiększać ryzyko wielu poważnych chorób. Przede wszystkim dlatego, że znajdziemy w nim sporo tłuszczów nasyconych.
Ich wysoka zawartość podnosi stężenie złego cholesterolu LDL, a tym samym zwiększa ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i chorób serca. Ponadto majonez jest źródłem pustych kalorii i tłuszczu trans.
W 100 gramach majonezu jest blisko 700 kalorii, więc niepozorny dodatek może przyczynić się do szybkiego wzrostu masy ciała. Spore ilości soli i dodatek w postaci cukru również nie służą naszemu zdrowiu.
Nadmiar soli w diecie prowadzi do nadciśnienia, zwiększa ryzyko nowotworu żołądka, osteoporozy i demencji. Z kolei cukier sprzyja cukrzycy, insulinooporności i przyspiesza procesy starzenia.
2. Lepsze alternatywy
W majonezie nie znajdziemy zbyt wielu składników odżywczych. Brakuje w nim błonnika pokarmowego, który jest ważny dla zdrowia jelit i pomaga w usuwaniu toksyn. Lepiej zastąpić go zdrowszymi alternatywami.
Domowy majonez na zdrowszych olejach, bez dodatku cukru i nadmiaru soli może być lepszą opcją dla osób, które nie są w stanie się bez niego obyć. Warto też pamiętać o umiarze.
Znacznie lepiej sprawdzi się jednak jogurt grecki, który zawiera mnóstwo białka, ale jest w nim mniej kalorii i tłuszczów nasyconych. Warto również eksperymentować z sosami na bazie jogurtu.
Majonez można też zastąpić nieco innymi dodatkami, jak oliwa z oliwek, pesto, hummus, czy nawet puree z awokado. Nie bój się eksperymentować z przyprawami, a z pewnością znajdziesz coś, co zadowoli twoje kubki smakowe.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl