Najlepsza zupa świata. Niewielu Polaków o niej słyszało
CNN Travel utworzyło ranking 20 najlepszych zup na świecie. Na pierwszym miejscu znalazła się zupa z kontynentu afrykańskiego, a to nie koniec zaskoczeń. Inni zwycięzcy w konkursie to potrawy z Turcji czy Meksyku, jest też pięć zup europejskich, w tym jedna świetnie znana i ceniona w Polsce.
W tym artykule:
Nigeryjski przysmak. Oto najlepsza zupa świata
Zwycięzcą w rankingu CNN Travel jest banga, nigeryjska zupa na bazie owoców palmy, z dodatkiem świeżego suma, wołowiny i suszonych owoców morza. Doprawiona jest ostrą papryką i specjalną mieszanką przypraw do banga. W zależności od regionu, ale też dostępności produktów w zupie wykorzystuje się suszoną rybę, ślimaki, okrę, a nawet krowie żołądki jak w polskich flakach. Podaje się ją m.in. z ryżem lub maniokiem.
Jeśli jesteście zaskoczeni werdyktem CNN Travel, to warto wspomnieć, że inne potrawy w rankingu mogą wydawać się równie egzotyczne. 20. miejsce zajmuje yayla çorbasi z Turcji, zupa na bazie jogurtu z dodatkiem ryżu, która uznawana jest za prozdrowotne danie, podawane rekonwalescentom w szpitalu. Uważa się też, że zapobiega przeziębieniom. 19. miejsce zajęło tonkotsu ramen z Japonii na długo gotowanym bulionie, zawiesistym dzięki kościom i szpikowi. Inne wariacje na temat bulionu, które pojawiły się na liście, pochodzą z Indonezji czy Tajlandii, a nawet Brazylii. W rankingu próżno szukać polskiego rosołu, są jednak i zupy dobrze znane w Europie, a nawet w Polsce.
Europejskie królowe zup. Barszcz z Ukrainy
CNN Travel doceniło francuską bouillabaisse. To zupa z długą tradycją, niegdyś bowiem gotowana była przez ubogich rybaków na bazie tego, co udało się złowić danego dnia. Dziś jest wykwintnym przysmakiem, bo współcześnie bouillabaisse przygotowuje się z dodatkiem co najmniej czterech gatunków ryb i owoców morza, w tym żabnicy i mięsa krabów. Zawiera typowe dla kuchni śródziemnomorskiej smaki - pomidory i czosnek oraz fenkuł i oliwę z oliwek, a doprawiona jest szlachetnym szafranem.
Zupa, która spala tłuszcz
Inne europejskie zupy to caldo verde z Portugalii, hiszpański chłodnik, gazpacho i charcho z Gruzji. Co ciekawe, trzecie miejsce na podium zajmuje ukraiński barszcz.
"Kawałki delikatnych buraków pływają w genialnym czerwonym bulionie, tworząc zupę uwielbianą na Ukrainie i w całej Europie Wschodniej" - pisze CNN Travel. Przypomina również, że w 2022 r. UNESCO ogłosiło, że barszcz "jednoczy przy stole ludzi w każdym wieku, płci i pochodzenia", umieszczając zupę na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego.
W tej pysznej i świetnie znanej w Polsce zupie poza zakwasem buraczanym i warzywami tj. buraki, marchew czy ziemniaki znajduje się siekana kapusta oraz fasola czy wreszcie kwaśna śmietana.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.