Trwa ładowanie...

Najlepsze dla serca. Zbija cholesterol, chroni przed zawałem

Avatar placeholder
14.11.2023 08:59
Spożywaj regularnie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Chronią serce i obniżają cholesterol
Spożywaj regularnie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Chronią serce i obniżają cholesterol (Getty Images)

Gdy temperatura za oknem zaczyna spadać, a chłód doskwiera coraz bardziej, może na tym ucierpieć zdrowie naszego serca. Warto więc w okresie jesienno-zimowym sięgać po wartościowe produkty, które zadbają o ten narząd.

spis treści

1. Serce ciężko znosi zimne miesiące

Ryzyko chorób serca wzrasta w chłodniejszych miesiącach, a zawały zdarzają się wtedy znacznie częściej. Wszystko dlatego, że krew staje się gęstsza i lepka, a naczynia krwionośne ulegają zwężeniu, gdy dochodzi do spadku temperatury.

Okazuje się, że osoby cierpiące na choroby serca są dwukrotnie bardziej narażone na nagłe przypadki medyczne w miesiącach zimowych. Warto więc zadbać o zdrowie serca, a najlepiej zacząć od diety.

Chłodniejsze pory roku sprawiają, że częściej sięgamy po ciężkie potrawy, które podnoszą poziom cholesterolu. Należy więc zatroszczyć się o równowagę i włączyć do codziennego jadłospisu produkty, które korzystnie wpływają na zdrowie naszego serca.

Zobacz film: "Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej"

Dr Amir Khan w brytyjskim programie śniadaniowym "Lorraine" wskazał, co jeść, by chronić serce oraz zadbać o poziom cholesterolu.

2. Jedz, by zadbać o zdrowie

Przede wszystkim dr Khan zachęca, by regularnie sięgać po warzywa liściaste. Te produkty są bogate w azotany, które przyczyniają się do rozszerzania naczyń krwionośnych i pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

W jadłospisie nie powinno zabraknąć też owoców jagodowych. Pełno w nich przeciwutleniaczy, które dbają o zdrowie naczyń krwionośnych. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań oraz stanowią smaczną przekąskę.

Ze zdrowych tłuszczów jednonienasyconych warto sięgać po oliwę z oliwek. W przeciwieństwie do swoich nasyconych odpowiedników tłuszcze jednonienasycone pomagają chronić serce, obniżają poziom złego cholesterolu i podwyższają stężenie tego dobrego.

Kolejnym ważnym dodatkiem do diety zdrowej dla serca są kwasy tłuszczowe omega-3. Choć głównie kojarzą się z rybami, doskonałym rozwiązaniem są także orzechy lub siemię lniane. Na koniec dr Khan zwrócił uwagę, by nie zapominać o nawadnianiu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze