Najlepszy "smar" dla stawów. Wspiera regenerację, zapewnia elastyczność i wytrzymałość
Zdrowe stawy to fundament. Bez tego nie ma mowy o swobodnym poruszaniu się, nie mówiąc już o aktywności fizycznej. Dlatego warto o nie dbać i wzmacniać już w młodym wieku, by były w formie jak najdłużej. Kluczem jest ruch oraz dieta, w której nie powinno zabraknąć jednego składnika.
1. Galareta pomoże stawom
Regularna aktywność fizyczna, choć jest niezbędna dla stawów, nie wystarczy. By były zdrowe, muszą też być odpowiednio odżywione. Podstawowym budulcem chrząstki stawowej jest kolagen, a ten można znaleźć w żelatynie.
Do diety warto więc włączyć zawierające żelatynę galarety. Mogą to być też galaretki owocowe, choć w tym przypadku trzeba mieć jednak na uwadze zawartość cukru. Jego nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia, więc warto sięgać przede wszystkim po galarety przygotowane z mięsa, w tym ryb.
Dlaczego kolagen jest tak ważny? To bezcenne białko, które wpływa na odporność, elastyczność i wytrzymałość chrząstki stawowej. Wspiera też procesy regeneracji. Dzięki kolagenowi produkowana jest odpowiednia ilość mazi stawowej, która zmniejsza tarcie między stawami i umożliwia swobodne poruszanie się.
2. Nie tylko kolagen
Do prawidłowej i sprawnej syntezy kolagenu potrzeba kilku witamin. Wpływ na to mają:
- witamina C – można ją znaleźć m.in. papryce, natce pietruszki, a także kalafiorze, brukselce, brokułach i owocach cytrusowych (m.in. w cytrynach i grejpfrutach),
- witamina B6 – najwięcej zawierają drożdże piwowarskie i produkty z pełnego przemiału, orzechy laskowe i włoskie oraz nasiona roślin strączkowych,
- witamina D – jej cennym źródłem są ryby, m.in. łosoś i makrela, a także jajka oraz produkty mleczne.
Dla zachowania sprawnych stawów potrzebne są też kwasy omega-3. Najlepsze źródło to tłuste ryby morskie, m.in. halibut, łosoś, śledź, dorsz, a także owoce morza. Aby je zaspokoić, powinniśmy dwa razy w tygodniu zjadać porcję ryb.
Bogatym źródłem kwasów omega-3 jest olej rzepakowy i lniany. Można go znaleźć także w oliwie z oliwek, choć w mniejszej ilości.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl