Najnowsze wytyczne amerykańskich kardiologów. Mówią co jeść, by uniknąć chorób serca
American Heart Association (AHA) to organizacja non-profit, której celem jest popularyzowanie wiedzy związanej ze zdrowiem serca. Co roku aktualizuje ona wytyczne dotyczące zdrowej diety chroniącej przed chorobami kardiologicznymi. Które produkty spożywcze powinniśmy jak najszybciej włączyć do diety, by uniknąć zawału serca?
1. Te produkty obniżają ryzyko chorób serca
Choroby układu sercowo-naczyniowego są plagą naszych czasów. Nic dziwnego, jemy w pośpiechu, sięgamy po produkty wysokoprzetworzone, nie stronimy od cukru czy soli. Do tego brakuje nam czasu na aktywność fizyczną i żyjemy w ciągłym stresie.
Tymczasem żeby zmniejszyć ryzyko zawału serca, nadciśnienia tętniczego czy udaru mózgu, wystarczy zmodyfikować nasz plan żywienia. Eksperci z AHA wskazują kilka grup produktów, które powinny często pojawiać się w menu, szczególnie u osób po 50. roku życia.
Zielone warzywa liściaste – AHA zaleca zwiększenie spożycia warzyw i owoców i wskazuje, że liściaste warzywa są najzdrowsze dla serca. Badania wykazały, że szklanka sałaty, jarmużu czy szpinaku dziennie może zmniejszać ryzyko chorób serca aż o 26 proc.
Brzoskwinie – AHA sugeruje, by sięgać po brzoskwinie jako najbardziej odżywcze dla serca owoce. Wpływają one korzystnie na ciśnienie krwi, a także normują poziom cholesterolu. Jednocześnie AHA zaznacza, że wszystkie owoce są ważnym elementem diety – także te puszkowane, mrożone czy suszone, pod warunkiem, że nie zawierają konserwantów czy dodanych cukrów.
Rośliny strączkowe – coraz więcej badań potwierdza korzystny wpływ strączków na zdrowie. Służą także sercu, ponieważ zastąpienie czerwonego mięsa zdrowym białkiem roślinnym zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i może zapobiec zawałowi serca czy udarom mózgu. AHA ostrzega, by nie zamieniać produktów mięsnych na wysokoprzetworzone produkty roślinne, ponieważ konserwanty, cukier oraz nadmiar soli mogą wpływać negatywnie na serce,
Ryby – w odróżnieniu od czerwonego mięsa ryby i owoce morza zawierają duże dawki kwasów tłuszczowych omega-3, których pozytywne działanie na układ sercowo-naczyniowy potwierdzają badania. Według AHA spożywanie tłustych ryb morskich dodatkowo zmniejsza ryzyko udaru, niewydolności serca, a także wielu innych chorób,
Produkty pełnoziarniste – zgodnie z wytycznymi AHA regularne, a nie okazjonalne spożywanie produktów pełnoziarnistych może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także udaru, zespołu metabolicznego i choroby wieńcowej.
2. Zdrowe serce to nie tylko dieta
Zdrowe serce zapewni nie tylko spożywanie większej ilości warzyw i owoców oraz ograniczenie mięsa. Według wytycznych AHA równie istotne jest unikanie cukru oraz soli w diecie, a także tłuszczów nasyconych oraz zwrócenie uwagi na spożywaną ilość alkoholu.
Zdrowe serce to efekt aktywności fizycznej i zrezygnowania z używek.
Według AHA istotnym elementem profilaktyki chorób serca jest również diagnostyka:
- monitorowanie poziomu cholesterolu,
- kontrolowanie poziomu cukru we krwi,
- monitorowanie masy ciała,
- dokonywanie pomiarów ciśnienia krwi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl