Trwa ładowanie...

Najważniejsze w diecie? Niedobór tych 2 składników skraca życie

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 28.09.2023 19:19
Zwiększa ryzyko zgonów na raka wśród mężczyzn
Zwiększa ryzyko zgonów na raka wśród mężczyzn (Getty Images)

Najnowsze badanie może niemile zaskoczyć zwolenników diety keto. Bo choć zdaniem badaczy tłuszcz w diecie jest kluczowy i jego niedobór przyczynia się do skrócenia długości życia, to taki sam skutek może przynieść niedobór węglowodanów, choć tylko w przypadku mężczyzn.

spis treści

1. Zapotrzebowanie na "węgle" zależne od płci

Japońscy badacze z Nagoya University Graduate School of Medicine dowiedli, że mężczyźni, którzy jedzą zbyt mało węglowodanów, mają znacznie większe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.

Do takich wniosków doszli na podstawie obserwacji 34 893 mężczyzn i 46 440 kobiet w wieku 35–69 lat. Za pomocą kwestionariusza częstotliwości spożywania posiłków naukowcy ocenili spożycie białka, węglowodanów, tłuszczów i całkowitej energii. Na przestrzeni niemal dziewięciu lat odnotowali 2783 zgonów wśród 1838 mężczyzn i 945 kobiet. Zaobserwowali różnicę w długości życia u osób płci męskiej, u których spożycie węglowodanów było niższe niż 40 proc. w porównaniu z osobami ze spożyciem sięgającym 50-55 proc.

Zobacz film: "Węglowodany niezbędne dla mięśni"
Węglowodany. U mężczyzn groźny niedobór, u kobiet - nadmiar
Węglowodany. U mężczyzn groźny niedobór, u kobiet - nadmiar (Pixabay)

Z kolei u kobiet, które spożywały duże ilości węglowodanów – czyli ok. 65 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego – odnotowano wyższe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.

2. Co z tym tłuszczem? U panów nie więcej niż 35 proc.

Badacze zauważyli również korelację między większym spożyciem tłuszczów, a wyższym ryzykiem zgonu z powodu raka wśród panów. Na takie ryzyko miała ich narażać dieta, w której 35 proc. dobowego zapotrzebowania kalorycznego pochodziło właśnie z tłuszczów. Co ciekawe, badacze nie zauważyli wyraźnego związku ze spożyciem tłuszczów nasyconych.

Spożycie tłuszczu było odwrotnie powiązane z ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny i z powodu nowotworów u kobiet.

"Obserwuje się niekorzystny związek ze śmiertelnością w przypadku spożycia niskiego poziomu węglowodanów u mężczyzn i wysokiego spożycia węglowodanów u kobiet. Wysokie spożycie tłuszczów może wiązać się z niższym ryzykiem śmiertelności u kobiet wśród dorosłych Japonek spożywających stosunkowo duże ilości węglowodanów" - zauważają badacze na łamach "The Journal of Nutrition".

Dietetyk Michelle Routhenstein cytowana przez Medical News wskazuje, że "badanie sugeruje, że dieta niskowęglowodanowa i dieta niskotłuszczowa u kobiet mogą skrócić długość życia". Z kolei dietetyk i epidemiolog prof. Linda Van Horn zwraca uwagę, że nie wiemy nic na temat badanej populacji – jej nawyków żywieniowych czy potencjalnych niedoborów.

Co więcej, nie należy przekładać jeden do jednego badań na populacji azjatyckiej na populacje zachodnie. Ekspertki przekonują, że potrzebne są kolejne badania, które mogłyby potwierdzić wnioski płynące z analizy Japończyków.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze