Trwa ładowanie...

Pozbądź się natychmiast. Uratujesz mózg, wątrobę i okrężnicę

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 11.04.2024 18:30
Nie smaż na takim oleju. Mózg może poważnie ucierpieć
Nie smaż na takim oleju. Mózg może poważnie ucierpieć (Getty Images)

Smażenie na tym samym oleju to zły pomysł, ale nie tylko ze względu na smak, który przenika do potraw. Używanie takiego tłuszczu może być niebezpieczne dla mózgu.

spis treści

1. Podgrzewany wielokrotnie olej groźny dla zdrowia

Smażenie na tym samym oleju to częsta praktyka sprzedawców fast foodów czy ulicznego jedzenia, ale zdarza się także w domu.

Tymczasem naukowcy ostrzegają, że lepiej z niej zrezygnować, bo jest groźna dla zdrowia. Ucierpieć może na tym między innymi mózg.

Zobacz film: "Olej, który nasila ból stawów"

Wyniki badań, które trafiły na łamy "Journal of Biological Chemistry" sugerują, że wielokrotnie podgrzewany olej może przyspieszyć neurodegenerację. Zaburza on oś wątroba-jelito-mózg, która jest związana z zaburzeniami neurologicznymi.

Z badań prowadzonych na szczurach przez naukowców z Central University of Tamil Nadu w Thiruvaru w Indiach wynika, że zwierzęta, które dostawały jedzenie przygotowane na ponownie podgrzewanym oleju miały znacznie wyższy poziom neurodegeneracji niż pozostałe.

Stwierdzono u nich objawy podwyższonego stresu oksydacyjnego oraz stan zapalny wątroby i uszkodzenie okrężnicy.

Wielokrotne używanie tego samego oleju do smażenia może zaszkodzić mózgowi
Wielokrotne używanie tego samego oleju do smażenia może zaszkodzić mózgowi (Getty Images)

2. Uszkodzenie mózgu

Badanie wykazało też, że dieta zawierające podgrzewane oleje skutkowała podwyższonym poziomem cholesterolu LDL, trójglicerydów, AST i ALT (enzymy wątrobowe) oraz markerów stanu zapalnego.

"Spożycie podgrzanych olejów spowodowało także specyficzne uszkodzenia mózgu, szczególnie w obszarach kluczowych dla regeneracji, co uwydatniło ryzyko neurologiczne" - zaznaczyli naukowcy.

Warto mieć też świadomość, że już sam proces smażenia jest niebezpieczny dla zdrowia.

- To najgorszy sposób na przyrządzanie jakiejkolwiek potrawy, bo nie mamy tu zdrowej alternatywy. Każdy tłuszcz ulega utlenianiu, które jest szkodliwe dla całego organizmu, bo sprzyja procesom oksydacyjnym, czyli zwiększa ilość wolnych rodników szkodliwych dla całego organizmu - wątroby, serca, układu nerwowego, nie mówiąc już o zwiększaniu ryzyka nowotworu. Podkładamy sobie prawdziwą bombę - podkreślał w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny Kamil Paprotny.

Szkodliwe jest nie tylko smażenie na maśle, ale też tłuszczach roślinnych, jak olej słonecznikowy czy lniany.

- Takie oleje ze względu na zawartość m.in. fitosteroli, będą się utleniały jeszcze szybciej. Przy podaniu na zimno, te związki mają bardzo korzystny wpływ np. na serce, ale jeśli na nich smażymy, stają się problemem - wyjaśnia dietetyk.

Długie smażenie czy wielokrotne smażenie na tym samym tłuszczu jeszcze to zagrożenie pogarsza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze