Trwa ładowanie...

Najzdrowsza wiosenna zupa, czyli botwinka według Magdy Gessler

 Katarzyna Kurek
31.05.2022 17:18
Buraki to najlepszy składnik na zdrowe zupy
Buraki to najlepszy składnik na zdrowe zupy (Adobe Stock)

Szczyt sezonu na młode buraki trwa w najlepsze. Warzywa te pojawiają się na stołach w wielu odsłonach. Potraw z wykorzystaniem buraków jest naprawdę dużo, a na ich czele jest oczywiście zupa z botwiną. Jak przygotowuje ją Magda Gessler?

spis treści

1. Po co jeść buraki?

Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Zawierają witaminę C, A, witaminy z grupy B. Są też bogate w żelazo, miedź, magnez, potas oraz błonnik. Zawierają betaninę, która chroni przed działaniem wolnych rodników.

Buraki mają właściwości antynowotworowe oraz wpływają pozytywnie na działanie układu krwionośnego. Są niezbędne w diecie przeciw anemii. Buraki wzmacniają też odporność, działają bowiem przeciwwirusowo.

Zobacz film: "Kiszone buraki – naturalny probiotyk"

2. Najzdrowsze potrawy z buraków

Buraki możesz piec, gotować, jeść na surowo i wykonywać z nich liczne przetwory. Wykorzystasz je do surówek, sałatek oraz dań obiadowych. Przygotujesz z nich pyszne zupy, chłodniki, kremy, a nawet desery! Możesz łączyć je też z mięsem i innymi warzywami.

Z kolei botwinę, czyli młode liście buraka ćwikłowego, możesz dodawać do sałatek, zup, chłodników, ale też wykorzystać je jako farsz do naleśników i pierogów.

Botwinka według Magdy Gessler

Botwinka według Magdy Gessler to zupa, którą restauratorka podczas "Kuchennych rewolucji" wprowadziła do menu w wielu lokalach.

Do jej przygotowania potrzebne są:

  • 2 pęczki botwinki,
  • szklanka kwasu z buraków,
  • 300 g cielęciny z kością,
  • seler, por, marchewka, pietruszka,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sok z cytryny,
  • śmietana 18 proc.,
  • ziarenka pieprzu,
  • posiekany koperek,
  • szczypta cukru i szczypta soli,
  • jajka ugotowane na twardo.

Mięso zalewamy wodą, solimy, zagotowujemy i dodajemy warzywa. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 40-45 min, przecedzamy. Do wywaru dodajemy pokrojoną botwinkę, całość gotujemy ok. 10 minut. Następnie wlewamy sok z cytryny i kwas z buraków. Solimy, doprawiamy pieprzem.

W międzyczasie łyżkę mąki i szczyptę soli mieszamy w kubeczku z zimną wodą. Dolewamy potem odrobinę ciepłej zupy, mieszamy, wlewamy do garnka, zagotowujemy. Śmietanę także mieszamy w kubeczku z ciepłą zupą i wlewamy do garnka.

Zupę podajemy z ugotowanymi jajkami, posypujemy koperkiem.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze