Popularny błąd. Orzechy staną się bezwartościowe
Uznawane za najzdrowsze spośród orzechów z uwagi na bogactwo kwasów omega-3. Badania dowodzą, że regularnie spożywane obniżają poziom cholesterolu, zbijają ciśnienie i zapobiegają chorobom układu krążenia. Jest jeden warunek: z orzechami włoskimi trzeba obchodzić się ostrożnie.
1. Jedz dla zdrowia mózgu i serca
Orzechy włoskie charakteryzują się korzystnym stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6, są też cennym źródłem aminokwasów, witamin z grupy B i minerałów tj. jak magnez, potas, mangan, jod czy fosfor i cynk. Włączenie ich do diety zapewnia wiele korzyści, szczególnie dla mózgu. Kwasy tłuszczowe omega-3 sprawiają, że orzechy mogą poprawić pamięć poznawczą i opóźnić wystąpienie schorzeń neurodegeneracyjnych.
Najnowsze wyniki badań opublikowane na łamach "The American Journal of Clinical Nutrition", wskazują, że orzechy włoskie mogą też chronić przed chorobami układu krążenia. Analiza 26 badań z udziałem ponad tysiąca osób dowiodła, że orzechy mogą o trzy procent zmniejszać stężenie cholesterolu całkowitego, o cztery procent – cholesterolu LDL, a o niemal sześć procent trójglicerydów.
Dodatkowo dieta bogata w orzechy włoskie może redukować o prawie 4 mg/dl stężenie apoproteiny B, białka powiązanego z chorobami układu krążenia. Takie działanie orzechy zawdzięczają obecności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów alfa-linolenowego i linolowego, które działają przeciwzapalnie i wpływają korzystnie na lipidogram.
Dzięki obecności błonnika i prebiotyków wspierają także funkcjonowanie jelit, wzmacniają odporność, a do tego sycą. Wszystkie te korzyści wynikające z regularnego spożywania orzechów włoskich można z łatwością zniweczyć.
2. Uważaj! Orzechy staną się bezwartościowe
Sięgając po orzechy, popełniamy często co najmniej jeden z błędów. W przypadku orzechów włoskich jest to pozbawianie ich skórki. W sklepach można dostać obrane, blanszowane orzechy. Niekiedy również, kupując orzechy w łupinach, samodzielnie ściągamy skórkę, uprzednio zalewając je wrzątkiem. To błąd. W skórce kryją się cenne polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, a także błonnik. Jeszcze większym błędem jest zalewanie orzechów wrzątkiem, bo w ten sposób bezpowrotnie niszczone są kwasy omega-3 i omega-6. Na to samo narażamy orzechy, jeśli podprażymy je na patelni, dodamy do ciasta bądź będziemy je karmelizować.
Bardzo ważne jest również prawidłowe przechowywanie orzechów. Trzymanie ich w miejscu nasłonecznionym także prowadzi do utraty cennych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem temperatury i promieniowania UV jełczeją błyskawicznie. Znacznie gorszym błędem jest jednak nieodpowiednie zabezpieczenie orzechów przed wilgocią. Sprzyja ona rozwojowi pleśni. Grzyby z rodzaju Aspergillus mogą produkować aflatoksyny, które wykazują działanie mutagenne, kancerogenne i genotoksyczne.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl