Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
4 z 9Francuska cebulowa
Miseczka gorącej cebulowej to najlepszy sposób na pozbycie się objawów przeziębienia. Przygotowanie tej potrawy jest bardzo łatwe – wystarczy dobrej jakości bulion wołowy, trochę wytrawnego białego wina oraz dużo cebuli. To właśnie dzięki temu warzywu zupa ma lecznicze właściwości.
Cebula działa bakteriobójczo, ułatwia odkrztuszanie, łagodzi kaszel, wzmacnia odporność oraz udrażnia zatkany nos. Jest źródłem minerałów (m.in. cynku, magnezu, potasu), a także witamin, czyli składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego.
Przygotowując zupę cebulową, należy uważać na dodatki – śmietana, grzanki z chleba z żółtym serem oraz mąka to składniki, które zmieniają prozdrowotne danie w bombę kaloryczną.