Najzdrowszy polski sok. Wymiata cholesterol i złogi z jelit, chroni przed rakiem
Soki domowej roboty zawierają znacznie więcej witamin i składników mineralnych od soków kupowanych w sklepie. Sok pomidorowy z odrobiną pieprzu i kurkumy uznawany jest za najzdrowszy polski sok! Sięgając po niego regularanie, pozbędziesz się złogów jelitowych, poprawisz ukrwienie tkanek, a także kondycję swojej skóry. W składzie napoju znajdziesz wiele składników o działaniu antynowotworowym. Poniżej znajdziesz przepis na domowy sok pomidorowy z dodatkiem pieprzu i kurkumy.
1. Jakie właściwości zdrowotne ma sok pomidorowy z dodatkiem pieprzu i kurkumy?
Sok pomidorowy z dodatkiem pieprzu i kurkumy podnosi odporność organizmu, a także usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego, stymuluje krążenie krwi i przeciwdziała nadciśnieniu tętniczemu.
Występujące w soku przeciwutleniacze wykazują zdolność do neutralizowania wolnych rodników, które odpowiadają za stres oksydacyjny oraz rozwój wielu poważnych schorzeń.
Regularne picie soku pomidorowego z pieprzem i kurkumą obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Warto włączyć go do swojej codziennej diety, ponieważ poprawia kondycję skóry oraz przyspiesza metabolizm.
Napój wykazuje silne działanie antyseptyczne oraz przeciwstarzeniowe. Dzięki zawartości pomidorów, stanowi źródło likopenu, witaminy A, witaminy B2, witaminy B6 oraz witaminy C. W jego składzie znajdziemy także śladowe ilości takich składników mineralnych jak wapń, fosfor, magnez, żelazo czy cynk. Kurkumina obecna w kurkumie wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.
Tradycyjna medycyna Dalekiego Wschodu wykorzystuje tę substancję od setek lat do zwalczania stanów zapalnych, leczenia schorzeń wątroby czy regulowania poziomu cukru oraz wydzielanej insuliny. Spożywanie soku pomidorowego z kurkumą sprzyja również prawidłowemu wydzielaniu soków trawiennych w żołądku, przez co organizm lepiej trawi tłuszcze.
Najważniejsza substancja obecna w pieprzu – piperyna posiada z kolei silne właściwości antykancerogenne oraz oczyszczające. Polecana jest osobom na diecie odchudzającej, ponieważ uznawana jest za naturalny suplement wspierający utratę zbędnych kilogramów. Pieprz nie tylko przyspiesza metabolizm, ale również poprawia koncentrację, wspiera odporność, oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, a także poprawia ukrwienie tkanek.
2. Przepis na sok pomidorowy z dodatkiem pieprzu i kurkumy
Do przyrządzenia prozdrowotnego soku potrzebne będą następujące składniki:
- pomidory (10 sztuk),
- pieprz (pół łyżeczki)
- kurkuma (pół łyżeczki).
Sposób przygotowania:
Każdego pomidora umyj pod bieżącą wodą, a następnie ponacinaj (zarówno w miejscu czubka, jak i ogonka natnij krzyżyk). Sparz warzywa, obierz je ze skórki. Obrane pomidory przetnij na ćwiartki, pamiętając o usunięciu gniazd nasiennych.
Pokrojone warzywa wrzuć do kielicha blendera. Dopraw pieprzem oraz kurkumą. Całość zblenduj. Wypij napój od razu po przygotowaniu.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl