Trwa ładowanie...

Najzdrowszy rodzaj chleba. Sekret tkwi w jednym składniku

 Maciej Rugała
09.11.2022 12:04
Naturalny zakwas świetnie działa na organizm
Naturalny zakwas świetnie działa na organizm (Getty Images)

Pieczywo, zwłaszcza białe, bywa często demonizowane nie tylko przez zwykłych konsumentów, ale też dietetyków. Jednak istnieje także drugie, przez niektórych zapomniane, oblicze pieczywa – w szczególności, gdy robimy je sami.

spis treści

1. Gluten, celiaklia i kalorie

Pieczywu z mąki zbożowej najczęściej zarzuca się zawartość glutenu, który jest mieszaniną białek roślinnych. Białka te u niektórych ludzi powodują dyskomfort trawienny, poczucie ciężkości oraz wzdęcia. Jest także grupa konsumentów cierpiąca na chorobę trzewną - celiaklię. Spożywanie przez nich glutenu powoduje znacznie ostrzejszą reakcję, ponieważ mają silną, genetycznie uwarunkowaną reakcję immunologiczną na gluteninę i gliadynę.

To jednak nie koniec listy negatywnych skutków jego spożywania. Jest ono z natury bardzo kaloryczne (jak na pieczywo) i zawiera mało błonnika, który jest niezbędny do utrzymania właściwego trawienia i równowagi mikrobioty jelitowej.

Zobacz film: "Coraz więcej wydajemy na dietę bezglutenową"

2. Czy należy unikać pieczywa?

Nie można jednak zapominać, że produkty zbożowe mają niejedno oblicze. O ile białe, pszenne pieczywo może nie być optymalnym wyborem dietetycznym, o tyle chleb pełnoziarnisty własnego wyrobu z naturalnego zakwasu może być wartościowym elementem diety. Pieczywo pełnoziarniste nie tylko zapewnia zdrowe trawienie i utrzymuje poczucie sytości, zawierając błonnik, ale w dalszym rozrachunku może uchronić przed rozwojem cukrzycy typu II, niektórych chorób serca i nowotworów.

Naukowcy wykazali, że uwzględnianie pieczywa pełnoziarnistego w diecie może zmniejszyć nawet o 20 proc. ryzyko chorób serca. Spożycie takich produktów zapobiega także niekontrolowanemu przybieraniu na masie.

3. Sekret działania naturalnego zakwasu

Najlepszy jest chleb na naturalnym zakwasie. Ma w sobie najwięcej przyswajalnych substancji odżywczych i minerałów, w tym cynk i witaminy z grupy B. Jego dobrodziejstwo tkwi w fermentacji prowadzonej przez kultury bakterii i dzikich drożdży spontanicznie występujących na nasionach zbóż. Dzięki nim nie trzeba używać drożdży piekarskich, aby ciasto urosło, a z łuski nasiennej, zarodka i bielma (części zawierającej skrobię), za sprawą naturalnych enzymów, wydobywane jest jak najwięcej wartościowych dla człowieka i jego mikroflory substancji.

Ponadto fermentacja prowadzona przez kultury mikroorganizmów z naturalnego zakwasu obniża zawartość glutenu w pieczywie. Do chleba domowej roboty można również dodać nasiona innych roślin, co dodatkowo wzbogaci go o nienasycone kwasy tłuszczowe i mikroelementy.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze