Trwa ładowanie...

Naukowcy poprawiają smak stewii

Avatar placeholder
Karolina Kondrak 01.01.2019 19:18
Naukowcy poprawiają smak stewii
Naukowcy poprawiają smak stewii (Zdjęcie stewii / Shutterstock)

Cukier jako dodatek do żywności jest coraz powszechniej demonizowany. Jednak w wyniku niespadającego zamiłowania konsumentów do słodkiego smaku i poszukiwań alternatywnej metody słodzenia, rynek światowy już od jakiegoś czasu podbija stewia – niezawierający kalorii naturalny słodzik. Niestety, nie jest ona idealna i również ma swoje wady. Jej liście, które są wykorzystywane do produkcji substancji słodzącej, oprócz słodyczy dają też gorzkawy posmak.

Poznaj erytrytol – cukier bez kalorii
Poznaj erytrytol – cukier bez kalorii [5 zdjęć]

Mówi się, że cukier i sól to biała śmierć. 100 gramów białego, rafinowanego cukru to aż 386 kcal. Dodajemy

zobacz galerię

Ostatnio jednak naukowcy z Uniwersytetu Cornella odkryli, która część stewii jest odpowiedzialna za piołunowy smak. Wyniki ich badań, opublikowane w czasopiśmie „Chemia jedzenia” („Food Chemistry”), wskazują, w jaki sposób można pozbyć się tego defektu.

W przemyśle spożywczym nieustannie analizuje i wykorzystuje się kilka alternatywnych środków słodzących w celu odtworzenia smaku cukru, które zazwyczaj mają zero kalorii – zaznaczył w komunikacie prasowym przewodniczący badań Samriddh Mudgal z plantacji Cornella.

Zobacz film: "Coraz więcej cukru w naszej diecie"

Rosnący popyt na naturalne składniki doprowadził do wzrastającej popularności glikozydów stewiolowych, czyli naturalnych substancji słodzących pochodzących z liści stewii. W Ameryce Południowej stosuje się je od wieków – dodał.

Poprzednie badania miały na celu próbę zamaskowania gorzkiego smaku. Natomiast Mudgal i jego zespół badawczy postawili na odmienną technikę i skupili się na substancji rebaudiozyd A, znanej jako Reb A. Jest to składnik, który stymuluje głównie receptory odpowiedzialne za odczuwanie słodkiego smaku, jednak przy okazji pobudza też te odpowiadające za smak gorzki.

Eksperci uważają, że właśnie ta cecha ogranicza potencjał komercyjny stewii. Zamiast używać środków chemicznych, naukowcy po prostu zmodyfikowali Reb A. tak, aby język nie był w stanie wyczuć gorzkiego posmaku.

Glikozydy stewiolowe są do 200 razy słodsze od cukru, jednak nie powodują skoku poziomu cukru we krwi. Dzięki temu stewia jest atrakcyjnym, naturalnym słodzikiem dla cukrzyków oraz osób, które stosują niskokaloryczną dietę. Z tego powodu zespół naukowców uważa, że producenci produktów spożywczych, takich jak napoje, sosy, zupy i mleko, mogą zainteresować się zmodyfikowaną stewią pod kątem zastąpienia nią cukru w procesie produkcji.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze