Nie bez powodu orzechy włoskie wyglądają jak mózg. To się dzieje, gdy zjadamy trzy sztuki dziennie

Spożywanie orzechów włoskich każdego dnia może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, ponieważ są one prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Choć niewielkie, to kryją w sobie ogromną ilość zdrowych tłuszczów, białka, witamin i minerałów, które wspierają funkcjonowanie organizmu na wielu poziomach. Wystarczy trzy sztuki dziennie, by odczuć efekty.

Jedz trzy dziennie, a nie pożałujesz. Nie tylko mózg je kochaJedz trzy dziennie, a nie pożałujesz. Nie tylko mózg je kocha
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wystarczą trzy dziennie

Każdego dnia, jedząc trzy orzechy włoskie, dostarczamy organizmowi cennych substancji. Orzechy włoskie zawierają dużą ilość kwasu alfa-linolenowego (ALA), który jest rodzajem kwasu omega-3. Ten związek wspomaga zdrowie serca, obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i działa przeciwzapalnie.

Orzechy włoskie są także dobrym źródłem białka, które wspiera budowę i regenerację tkanek. Zawierają około 15 g białka na 100 g produktu, co jest ważne dla osób, które dbają o zrównoważoną dietę. Dzięki zawartości błonnika, pomagają w regulacji trawienia, zapobiegają zaparciom i wspierają zdrową mikroflorę jelitową.

Orzechy włoskie dostarczają cennych witamin, w tym witaminy E, która działa jako silny przeciwutleniacz, oraz witaminy z grupy B, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają także minerały takie jak magnez, potas, fosfor, żelazo i cynk.

Właściwości orzechów włoskich

To doskonałe źródło antyoksydantów, takich jak kwas galusowy, który ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Przy tym składniki warto zatrzymać się na dłużej.

Kwas galusowy w orzechach włoskich

Kwas galusowy, który znajduje się w orzechach włoskich, jest jednym z najważniejszych związków o działaniu antyoksydacyjnym. Jest to polifenol, który odgrywa kluczową rolę w neutralizowaniu wolnych rodników w organizmie.

Może zapobiegać uszkodzeniom komórek i zmniejszać ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak nowotwory, choroby serca oraz neurodegeneracyjne. Kwas galusowy ma również właściwości przeciwbakteryjne, co może wspomagać odporność.

Dzięki obecności kwasu galusowego, spożywanie orzechów włoskich codziennie może przyczyniać się do zmniejszenia stanów zapalnych, poprawy funkcji mózgu i ochrony organizmu przed stresem oksydacyjnym.

W orzechach włoskim znajdziemy aż 1556 mg GAE na 100 g. Pod względem zawartości kwasu galusowego, orzechy włoskie wyprzedzają jedynie orzechy pekan i pistacje.

Efekty odczujesz od razu

Orzechy włoskie są dość kaloryczne, co wynika z ich wysokiej zawartości tłuszczów. 100 g orzechów włoskich dostarcza około 654 kcal, natomiast trzy ważą około 9-10 g i dostarczają około 60-65 kcal.

Mimo że orzechy są kaloryczne, dostarczają zdrowych tłuszczów, które są korzystne dla organizmu, a spożywanie ich w umiarkowanych ilościach nie przyczynia się do nadwagi.

Orzechy włoskie pomagają obniżać poziom cholesterolu LDL, zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL oraz poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, co przyczynia się do lepszego krążenia.

Nie bez powodu też orzechy te wyglądają jak mózg. Dzięki zawartości kwasów omega-3 oraz antyoksydantów, orzechy włoskie wspomagają funkcjonowanie mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację oraz mogą zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer.

Kwas galusowy i inne antyoksydanty w orzechach włoskich pomagają zwalczać stany zapalne, co może mieć pozytywny wpływ na osoby zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Instagram

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka