Trwa ładowanie...

Nie ma nic zdrowszego. Tak możesz uchronić się przed cukrzycą, zawałem i udarem

 Karolina Rozmus
11.04.2023 21:17
Naukowcy odkryli, że nie ma zdrowszego napoju niż herbata
Naukowcy odkryli, że nie ma zdrowszego napoju niż herbata (Pixabay)

Zielona pełna antyoksydantów, a czarna to źródło kofeiny? Takie stereotypowe myślenie o herbacie odchodzi do lamusa. Eksperci z całego świata zgodnie przyznają, że niezależnie od tego po jaki napar z liści herbaty sięgniemy, będzie to z korzyścią dla naszego organizmu.

spis treści

1. Aż 40 różnych korzyści dla zdrowia

Niedawno na łamach "Molecular Nutrition & Food Research" ukazał się przegląd badań, na podstawie którego naukowcy oszacowali, że picie herbaty przynosi korzyści w ok. 40 obszarach naszego zdrowia.

Pod uwagę wzięli badania koncentrujące się zarówno na herbacie białej, zielonej, czarnej czy oolong. Wszystkie pochodziły od tej samej rośliny – Camellia sinensis.

Zmniejsza ryzyko cukrzycy, chroni przed zawałem i udarem
Zmniejsza ryzyko cukrzycy, chroni przed zawałem i udarem (Pixabay)
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Co odkryli badacze? Okazuje się, że:

  • picie od dwóch do trzech filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2,
  • dwie lub trzy filiżanki dziennie to także mniejsze ryzyko chorób serca i udaru mózgu – jedno z badań, które ukazało się w "European Journal of Preventive Cardiology", dowodzi, że trzy filiżanki herbaty tygodniowo to mniejsze o 20 proc. ryzyko zawału serca i o 22 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu chorób serca,
  • picie herbaty wspiera dobre funkcjonowanie i lepszą mikrobiotę jelitową,
  • amatorzy herbaty są mniej narażeni na niektóre typy nowotworów tj. jak rak płuc czy rak żołądka,
  • herbata może wspierać zdrowie układu kostnego,
  • picie herbaty obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi,
  • osoby pijące herbatę są mniej narażone na demencję i utratę funkcji poznawczych mózgu.

2. Co siedzi w herbacie? To moc polifenoli

Herbata jest źródłem roślinnych substancji, które wywierają korzystny wpływ na cały ludzki organizm. Każde 100 ml napoju to ok. 100 mg różnych antyoksydantów.

- Zielona herbata jest pełna polifenoli i katechin, dwóch związków przeciwutleniających znanych ze swoich właściwości przeciwzapalnych – mówi w rozmowie z portalem EatThis dietetyk Kristen Lorenz.

- Zielona herbata jest szczególnie bogatym źródłem silnej postaci katechiny zwanej galusanem epigallokatechiny lub EGCG, która, jak wykazano, wyłącza geny odpowiedzialne za otyłość, cukrzycę i gromadzenie się tłuszczu w brzuchu – dodaje Kelly Choi, autorka książek.

Co ciekawe, to dobra wiadomość także dla tych, którzy niezależnie od tego czy zielona, czy czarna za herbatą nie przepadają.

Polifenole znajdziemy bowiem także w herbatach ziołowych. Te są szczególnie cenne dla zdrowia:

napar z rumianku – jest źródłem apigeniny, przeciwutleniacza, który może wiązać się z receptorami komórek mózgowych, niweluje bezsenność, napar z mięty pieprzowej – te zielone liście mają działanie rozkurczowe, które pozytywnie wpływa na wyściółkę jelit i wspiera trawienie, wykazuje też działanie antyoksydacyjne, bo flawonoidy stanowią nawet 12 proc. rośliny, napar z kurkumy – zawiera kurkuminę o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym, może także zmniejszać ryzyko choroby Alzheimera.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze