Nie musisz przepłacać. "Polskie kapary" rosną praktycznie wszędzie

Choć syropy czy nalewki na bazie dojrzałych owoców czarnego bzu są popularne i chwalone ze względu na prozdrowotne właściwości, wokół niedojrzałych, jeszcze zielonych owoców z tego krzewu narosło wiele mitów. Okazuje się jednak, że odpowiednio przygotowane mogą stanowić świetną alternatywę dla kaparów.

Rosną praktycznie wszędzie. Niektórzy nazywają je "polskimi kaparami"Rosną praktycznie wszędzie. Niektórzy nazywają je "polskimi kaparami"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock 
Aleksandra Zaborowska

Owoce czarnego bzu można jeść, ale...

Wiele osób nie wie, że drobne zielone kuleczki porastające krzewy z różowymi gałązkami to jadalne owoce czarnego bzu, które bardzo powszechnie występują w całej Polsce i wielu regionach Europy. Nie zaleca się spożywania ich prosto z krzewu - choć to samo ostrzeżenie należy rozszerzyć na wszystkie, nawet najbardziej powszechne owoce i warzywa, których nigdy nie należy jeść bez uprzedniego oczyszczenia z uwagi na możliwość zakażenia grzybami, wirusami, bakteriami czy pasożytami.

Okazuje się jednak, że właściwie przyrządzone niedojrzałe owoce czarnego bzu mogą być niezwykle cennym dodatkiem w kuchni, a nawet zamiennikiem nierzadko kosztownych kaparów. Jak wskazuje Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka bloga "Trochę inna cukiernia", w Wielkiej Brytanii regularnie poddaje się tę roślinę marynowaniu lub kiszeniu. Co więcej, aby mogło dojść do zatrucia, którym często się straszy, zdrowa i dorosła osoba musiałaby spożyć blisko 50 kg tych drobnych owoców.

Uwaga na pestki owoców bzu

Najbardziej toksyczną częścią owoców bzu są pestki, które bogate są w trującą substancję sambunigrynę. Związek ten faktycznie może doprowadzić do zatrucia, jeśli spożylibyśmy surowe, niedojrzałe owoce bzu prosto z krzaka. Jak podkreślają biolodzy z Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego, sambunigryna rozkłada się pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego ugotowane owoce (pod postacią sosu czy dżemu) nie stanowią zagrożenia. Trujące związki można znaleźć także w kwiatach czarnego bzu, jednak jest ich na tyle niedużo, że również szybko ulegają rozkladowi pod wpływem obróbki cieplnej, stąd często przygotowuje się na ich bazie kompoty czy napary.

#dziejesienazywo: Cudowne właściowści czarnego bzu

Warto wspomnieć, że prozdrowotne właściwości kwiatów i owoców czarnego bzu zostały potwierdzone licznymi badaniami i od dawna stanowią popularny surowiec leków i suplementów diety. Są one bogate w witaminy A, B i C, a także w wapń, magnez, miedź, czynk czy potas oraz flawonoidy o silnym działaniu przeciwutleniającym.

Jak przygotować "polskie kapary"?

Marynowane w occie jabłkowym owoce bzu przypominają nieco smakiem kapary. Przetwory na tej bazie są niedrogie i proste w przygotowaniu, a do ich stworzenia należy przygotować: 200 g niedojrzałych owoców czarnego bzu, 40 g cukru, 150 ml octu jabłkowego, sól.

Owoce należy w pierwszej kolejności umyć i dokładnie osuszyć, a następnie zasypać solą i odstawić na pięć dni. Po upływie tego czasu, kuleczki należy ponownie wypłukać w zimnej wodzie i przełożyć do wyparzonego, czystego słoika. Następnie trzeba wymieszać cukier w 50 ml wody, dodać do niego ocet i gotować, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. Przygotowanym roztworem zalać owoce tak, aby wszystkie były zanurzone, po czym zakręcić słoik i ostawić do wystudzenia. "Kapary" przechowywać w lodówce przez trzy tygodnie, aby nabrały smaku. Po tym czasie są już gotowe do jedzenia.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka