Trwa ładowanie...

Nie reagowali dobrze na leki. Podano im dwie popularne przyprawy

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
15.02.2023 15:14
Dwie tanie przyprawy chronią przed cukrzycą. Mowa o cynamonie oraz kozieradce.
Dwie tanie przyprawy chronią przed cukrzycą. Mowa o cynamonie oraz kozieradce. (Adobe Stock)

Wyniki badań wykazały, że stosowanie dwóch popularnych i tanich przypraw może okazać się zbawienne dla pacjentów zmagających się z cukrzycą, groźną chorobą metaboliczną, wynikającą z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny, na które cierpi już 3 mln Polaków. O jakie przyprawy chodzi?

spis treści

1. Cynamon i kozieradka a cukrzyca

Cukrzyca jest przewlekłą chorobą, której przyczyną jest zaburzenie wydzielania insuliny. Według szacunków, na cukrzycę cierpi 422 milionów osób na całym świecie, z czego 179 milionów, to osoby niezdiagnozowane pod kątem choroby.

Warto zdawać sobie sprawę, że osoby dotknięte cukrzycą mogą normalnie funkcjonować, niezbędna jest jednak odpowiednia terapia oraz zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych. Najpopularniejszym środkiem farmakologicznym, stosowanym w leczeniu cukrzycy typu 1 jest anaboliczny hormon peptydowy produkowany przez trzustkę o nazwie insulina.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

W niektórych przypadkach podaje się ją również pacjentom chorującym na cukrzycę typu 2. Niektóre osoby starają się włączać do swojej diety przeciwcukrzycowej naturalne preparaty, które w sposób skuteczny wspomagają terapię.

Badanie na temat wpływu cynamonu, kozieradki oraz kombinacji tych przypraw u pacjentów z cukrzycą typu 2, którzy nie reagowali dobrze na leki generyczne, przeprowadzili specjaliści z College of Medicine, University of Basrah.

Wyniki badania zostały opublikowanew ogólnodostępnym czasopiśmie naukowym "The Medical Journal of Basrah University". W czasie badań 54-osobowa grupa uczestników została losowo rozdzielona na cztery podgrupy. Uczestnikom badania z grupy pierwszej, drugiej, trzeciej oraz czwartej podawano odpowiednio takie produkty żywnościowe jak:

  • cynamon (w ilości 3 gramów),
  • kozieradka (w ilości 15 gramów),
  • otręby,
  • mieszanka kozieradki oraz cynamonu.

Po 40 dniach leczenia u pacjentów przeprowadzono pomiar ważnego wskaźnika, czyli hemoglobiny glikowanej, czyli HbA1C. Występująca w organizmie pacjentów glukoza podczas procesu glikacji tzn. przyłączania ulega wiązaniu z hemoglobiną, powodując utworzenie hemoglobiny glikowanej. W przypadku w którym u chorego na cukrzycę rośnie stężenie glukozy we krwi, automatycznie podnosi się także poziom HbA1C.

Wyniki badań przyrównano do tych wykonanych przed rozpoczęciem kuracji. Znaczące zmiany hemoglobiny glikowanej, czyli HbA1C zaobserwowano u pacjentów regularnie przyjmujących kozieradkę.

Co ciekawe, jeszcze większy pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi miała kozieradka w połączeniu z cynamonem.Przeprowadzone testy skłoniły grupę naukowców do konkluzji, w której to regularne spożywanie cynamonu, kozieradki lub połączenia tych dwóch substancji u pacjentów nie wykazujących poprawy po spożyciu przeciwcukrzycowych środków farmakologicznych, skutecznie wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi (na czczo lub po spożyciu jakiejś potrawy).

2. Właściwości zdrowotne cynamonu i kozieradki

Cynamon to niezwykle popularna na świecie przyprawa kuchenna, którą pozyskuje się z wysuszonej kory cynamonowca. W składzie cynamonu występują liczne związki prozdrowotne takie jak aldehyd cynamonowy, hydrocynamonowy oraz benzoesowy, a także eugenol, terpeny, garbniki czy kuminol.

Badanie przeprowadzone przez naukowców z College of Medicine, University of Basrah w 2019 potwierdziło wcześniejszą tezę o tym, regularne stosowanie cynamonu wykazuje działanie hipoglikemiczne.

U diabetyków, którzy stosowali 3 g przyprawy korzennej dziennie, zaobserwowane 10 proc. spadek poziomu hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Aromatyczny dodatek warto więc dodawać do ulubionych potraw, naparów czy herbat.

W swojej codziennej diecie warto pamiętać również o stosowaniu kozieradki. W jej składzie występują liczne flawonoidy, alkaloidy, saponiny, polisacharydy, a także pozostałe związki lotne wraz ze związkami zapachowymi. Dodatkowo, roślina obfituje w takie składniki mineralne jak żelazo, wapń, fosfor, witaminy z grupy B czy potas.

Prozdrowotne działanie kozieradki to zasługa składnika o nazwie galactomannan. Substancja ta spowalnia wchłanianie glukozy z pokarmu, a także wykazuje zdolność do redukowania poziomu cukru w organizmie chorego na cukrzycę.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze