Nie tylko alkohol szkodzi wątrobie. Te napoje to dla niej cios
Wątroba pełni jedną z najistotniejszych ról w naszym organizmie - neutralizuje toksyny (w tym alkohol), substancje farmaceutyczne oraz naturalnie powstające metabolity. Magazynuje też glikogen, witaminy, minerały, a także pełni mnóstwo innych funkcji. Szkodzi jej najbardziej alkohol i niektóre leki, a także - jak się okazuje - słodzone napoje.
1. Przesłodzone napoje szkodzą
Chociaż nierozsądnie porównywać szkodliwość mocno słodzonych napojów z hepatotoksycznością (toksycznością wobec komórek wątroby) alkoholu, to te pierwsze spożywane w nadmiarze również przyczyniają się do uszkodzenia wątroby.
Słodzone napoje szkodzą na wiele sposobów. Zakwaszają środowisko jamy ustnej, uszkadzając zęby. Osoby z nadkwasotą także mogą poczuć się gorzej po wypiciu mocno słodzonych napojów. A to tylko te z mniej poważnych skutków nadużywania tego rodzaju produktów. Przyczyniać się mogą do otyłości i rozwinięcia cukrzycy, miażdżycy oraz problemów z trzustką. Szczególnie uważać należy na napoje energetyczne, których nie można pić w dużej ilości.
O ile alkohol prowadzi do alkoholowego stłuszczenia wątroby, tak słodzone napoje przyczyniają się do występowania niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Aby przyjrzeć się innym możliwym działaniom szkodliwym, dr Cindy Leung - epidemiolog żywienia - podjęła współpracę z hepatologiem, dr Elliottem Tapperem. Pracę naukowców opublikowano na łamach czasopisma naukowego "Clinical Gastroenterology and Hepatology".
2. Słodkie napoje a zwłóknienie wątroby
Lekarze prześledzili mnóstwo danych zebranych podczas publicznego badania National Health and Nutrition Examination Survey, mającego na celu określić zdrowie ogólne i nawyki żywieniowe mieszkańców USA w latach 2017-2018. Badani nie mogli przechodzić chorób nowotworowych, cukrzycy, chorób wątroby lub innych przewlekłych schorzeń. Wytypowano ponad 2700 osób, którym wykonano USG wątroby, aby oszacować tkankę tłuszczową obudowującą wątrobę. Z każdym z badanych przeprowadzono wywiad traktujący o ich nawykach ogólnych i żywieniowych. Wnioski były zgodne z hipotezą.
- Dostrzegliśmy prawie liniową zależność. Wyższe spożycie słodzonych cukrem napojów wiązały się z wyższymi wskaźnikami stwardniałej wątroby. Odkryliśmy, że spożycie tych napojów jest silnie skorelowane z występowaniem zwłóknienia i stłuszczenia wątroby - relacjonuje dr Leung.
Chociaż dosładzane napoje nie mają przeważnie wielu zalet, nie należy popadać w skrajności. Niewielkie i niespożywane regularnie ilości takich produktów nie powinny mieć zauważalnie szkodliwego wpływu na zdrowie. Gorzej, kiedy sięganie po nie staje się nawykiem. Warto zwrócić uwagę na ich zgubny wpływ zważywszy na to, że zwłóknienie wątroby to często preludium do marskości, a potem nowotworu wątroby.
Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl