Trwa ładowanie...

Nieco zapomniany przez Polaków. Chroni przed rakiem i pełno w nim przeciwutleniaczy. Posiej właśnie teraz

Avatar placeholder
13.03.2024 11:02
Zapomniany korzeń to bomba witamin i minerałów
Zapomniany korzeń to bomba witamin i minerałów (Getty Images)

O niektórych warzywach zapominamy, choć są napakowane witaminami i minerałami. Tak jest właśnie z pasternakiem, który znany był już naszym przodkom, a obecnie nie cieszy się szczególną popularnością.

spis treści

1. Niedoceniany pasternak

Pasternak to niepozorny korzeń, który łatwo pomylić z pietruszką. Choć zawiera całą masę składników odżywczych, bardzo rzadko gości na naszych talerzach. Ponadto charakteryzuje się ciekawym smakiem.

To doskonały dodatek do większości diet. W pasternaku znajdziemy potas, tiaminę i witaminy C, E i K oraz błonnik. Jest też bogaty we flawonoidy, takie jak kwercetyna i kemferol. Zawiera niewiele kalorii, a jest bardzo sycący.

Na szczególną uwagę zasługuje obfitość błonnika, który wspomaga trawienie i wspiera zdrowy mikrobiom. Ma też działanie prebiotyczne, odżywia dobre bakterie i zwiększa objętość stolca.

Zobacz film: "Ten wspaniały pasternak"

Dieta obfita w błonnik nie tylko korzystnie wpływa na trawienie, ale także pomaga utrzymać zdrową masę ciała, zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i stabilizuje poziom cukru we krwi.

2. Bomba składników odżywczych

Pasternak jest niskokaloryczny, więc stanowi doskonały dodatek w menu dla osób, które pragną pozbyć się zbędnych kilogramów. Jest bardzo sycący i zapobiega nagłym napadom głodu. W 100 g znajduje się zaledwie 75 kcal i 6,5 g błonnika.

To także wartościowe źródło witaminy C, która poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Wspiera odpowiedź immunologiczną organizmu i chroni przed infekcjami.

W pasternaku znajdziemy też witaminę K, która ma działanie przeciwkrwotoczne i jest niezbędna dla zdrowia naczyń krwionośnych. Odgrywa również ważną rolę w profilaktyce choroby Alzheimera.

Oprócz wielu innych składników odżywczych jest to cenne źródło przeciwutleniaczy, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki w organizmie i chronią przed stanami zapalnymi.

Pasternak zawiera furanokumaryny, flawonoidy i poliacetyleny znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych.

Flawonoidy jak kwercetyna i kemferol, to związki fenolowe o działaniu przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. Powodów, dla których warto spożywać pasternak, jest naprawdę wiele.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze