Niedoceniania ryba. Wspiera ochronę przez nowotworami, obniża cholesterol

Halibut to ryba o wyjątkowych walorach odżywczych, która mimo swojej wartości często pozostaje niedoceniona. Jej delikatne mięso stanowi bogate źródło białka o niskiej zawartości tłuszczu, co sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób dbających o linię i zdrowie.

Wprowadź do jadłospisu. Pomaga obniżyć ryzyko miażdżycy, zawału, udaruWprowadź do jadłospisu. Pomaga obniżyć ryzyko miażdżycy, zawału, udaru
Źródło zdjęć: © Getty Images

Mało popularna ryba

Halibut dostarcza cennych minerałów, takich jak magnez, fosfor, potas oraz selen, a także witamin z grupy B, zwłaszcza B6, B12 i niacyny. Te składniki odgrywają kluczową rolę w poprawie kondycji skóry, włosów oraz błon śluzowych, a także wspierają profilaktykę i leczenie anemii.

Nie tylko wspomaga codzienne zdrowie - halibut może również chronić przed poważnymi chorobami. Obecność kwasów tłuszczowych o działaniu przeciwzapalnym sprawia, że ryba ta wspiera walkę z niektórymi rodzajami nowotworów, w tym rakiem piersi, okrężnicy czy prostaty.

Dodatkowo, regularne spożywanie halibuta może pozytywnie wpływać na zdrowie układu krążenia, pomagając obniżyć ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Składniki odżywcze zawarte w mięsie tej ryby wpływają również na redukcję poziomu "złego" cholesterolu LDL, co dodatkowo wspiera zdrowie serca.

Którą rybę wybrać nad morzem? Oto 4 najlepsze

Zdrowa, ale z umiarem

Jednak nie wszyscy mogą bez ograniczeń cieszyć się zaletami tej ryby. Ze względu na ryzyko obecności rtęci, spożycie halibuta powinny ograniczyć kobiety w ciąży, karmiące matki oraz dzieci. Rtęć może wpływać negatywnie na rozwój płodu i zdrowie małych dzieci, dlatego zaleca się spożywać halibuta w umiarkowanych ilościach.

Kupując halibuta, warto zwrócić uwagę na jego świeżość - zdrowa ryba powinna mieć morski zapach, przejrzyste oczy i sprężyste mięso bez przebarwień. Gotowanie na parze to najlepszy sposób na zachowanie wartości odżywczych tej ryby, co pozwala w pełni cieszyć się jej zdrowotnymi właściwościami.

Choć halibut nie jest tak popularny jak łosoś czy dorsz, warto włączyć go do diety - to pyszny sposób na wsparcie zdrowego stylu życia i urozmaicenie codziennego jadłospisu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Nutrition

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka