Trwa ładowanie...

Niewielki błąd w kuchni może mieć tragiczne konsekwencje. Też tak robisz?

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 26.07.2023 12:24
Wiele osób odkraja i spożywa. Ten błąd w kuchni może mieć poważne konsekwencje
Wiele osób odkraja i spożywa. Ten błąd w kuchni może mieć poważne konsekwencje (Getty Images)

Może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, które swój finał mogą mieć w szpitalu. Wbrew powszechnemu przekonaniu, odkrojenie zepsutej części owocu czy warzywa nie sprawi, że reszta będzie bezpieczna do spożycia. Jeżeli jednak już dojdzie do zatrucia pleśnią, konieczne jest natychmiastowe działanie.

spis treści

1. Zatrucie pleśnią może być śmiertelne

Zatrucie pleśnią, znane również jako mikotoksykoza, może mieć bardzo poważne, a nawet tragiczne konsekwencje. Dlatego jeżeli zauważymy choćby najmniejszy ślad pleśni na owocach czy warzywach, najlepszym rozwiązaniem będzie natychmiastowe ich wyrzucenie.

Toksyny produkowane przez pleśń, zwane mikotoksynami, mogą prowadzić do ostrych lub przewlekłych zatruć, które najczęściej występują po spożyciu skażonej żywności. W najcięższych przypadkach mogą one doprowadzić nawet do śmierci.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Obecnie znamy około 400 różnych mikotoksyn. Mogą one występować w wielu produktach spożywczych, takich jak warzywa i owoce, ziarna zbóż, pieczywo, mięso, produkty mleczne, a także piwo i wino.

2. Objawy zatrucia pleśnią

Pomimo tego, że skutki zatrucia toksynami pleśni mogą być tragiczne, objawy nie zawsze są łatwe do zauważenia, ponieważ mogą być bardzo nietypowe.

Do najczęstszych objawów zatrucia pleśnią należą:

  • bóle brzucha, biegunka, wymioty,
  • uczucie zmęczenia,
  • zaburzenia krzepliwości krwi,
  • bóle i sztywność stawów,
  • zaburzenia koncentracji, problemy z pamięcią,
  • zawroty głowy,
  • utrata przytomności.

Zatrucie pleśnią może prowadzić również do alergii czy chorób układu oddechowego, a także do poważnych problemów z układem pokarmowym, takich jak choroby wątroby czy jelit.

3. Nie ryzykuj z grzybami

Jak więc zapobiec zatruciu pleśnią? Przede wszystkim bardzo szkodliwe może być przekonanie, że wystarczy odkroić spleśniałą część owocu lub warzywa, aby reszta była bezpieczna do spożycia. To błędne myślenie. Odkrojenie zepsutej części nie oznacza, że pozbyliśmy się toksyn, dlatego takie produkty należy natychmiast wyrzucić.

To samo dotyczy produktów mlecznych, takich jak np. jogurty. Nigdy nie powinniśmy usuwać pleśni, która pojawiła się na powierzchni, i nie wolno zjadać pozostałej - tej pozornie bezpiecznej.

Produkty spożywcze powinniśmy zawsze dotykać czystymi rękami, a do ich obróbki używać czystych sprzętów i naczyń. Ważne jest również utrzymanie czystości w lodówce. To wszystko pomoże zapobiec rozwojowi grzybów.

Kluczowe jest także prawidłowe przechowywanie żywności. Dlatego zawsze powinniśmy przestrzegać zaleceń producenta, gdy takie znajdują się na etykiecie produktu.

Jeżeli po zatruciu wystąpiła biegunka, należy zażyć węgiel aktywny i jak najszybciej skontaktować się z lekarzem, który oceni, czy konieczna jest hospitalizacja.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze