Niszczy komórki rakowe i obniża ciśnienie krwi. Wystarczy szklanka dziennie
Niejednokrotnie naukowcy dowodzili, że burak należy do prawdziwych superfood. Głównie za sprawą pewnego związku, w który obfituje, ma moc ograniczania mnożenia się komórek nowotworowych, a także pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi. Wystarczy szklanka soku z buraka dziennie, by szybko przekonać się, jak jest skuteczny.
1. Wspiera leczenie raka, ale też hamuje jego rozwój
W jednym z najnowszych badań, które opublikowano w "Journal of Cancer Prevention", naukowcy przyznali, że burak może pomóc w leczeniu pacjentów onkologicznych.
"Jako źródło polifenoli, flawonoidów w diecie i innych przydatnych składników odżywczych, suplementacja buraków może stanowić holistyczny sposób zapobiegania rakowi i radzenia sobie z niepożądanymi skutkami związanymi z chemioterapią" – piszą badacze.
Badacze zwrócili również uwagę, że burak od dawna jest wykorzystywany w tradycyjnej medycynie Wschodu, w medycynie arabskiej oraz ajurwedyjskiej jako obowiązkowy dodatek do diety w profilaktyce chorób nowotworowych: raka piersi, prostaty i jelita grubego.
W czym tkwi sekret buraków? To zasługa bioaktywnych fitochemikaliów, a są to:
- betalainy – grupa naturalnych żółtych i czerwono-fioletowych barwników, które zawierają azot,
- fenole – w tym kwas chlorogenowy i kawowy oraz epikatechina,
- flawonoidy – m.in. kwercetyna, rutyna i kaempferol.
2. Buraki - jakie mają właściwości?
Badacze podkreślają, że właściwości buraka są dobrze znane nauce. Warzywo to wspiera leczenie niedokrwistości, chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, może pomagać w leczeniu kamicy nerkowej, obniża ciśnienie krwi, a także dodaje energii.
Buraki zawierają także beta-karoten oraz luteinę, która odpowiada m.in. za utrzymanie zdrowego wzroku. Poza tym wspomniana już betalaina wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, a także ma działanie przeciwstarzeniowe - hamuje powstawanie zmarszczek i starzenie się skóry.
Naukowcy przyznają, że właściwości tej brunatnej bulwy nie zostały jeszcze do końca przebadane, co utrudnia formułowanie zaleceń dietetycznych. Jednocześnie podkreślają, że warto włączyć do codziennej diety sok z buraka. Może być on nawet lepszym rozwiązaniem niż gotowane buraczki - z uwagi na fakt, że cenne związki bioaktywne, zwłaszcza betalainy, są wrażliwe na działanie temperatury.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl