Niszczy organizm od środka. Dewastuje wątrobę, sprzyja cukrzycy i nowotworom
Cenny dla producentów żywności, ale dla zdrowia zabójczy. Syropu glukozowo-fruktozowego trudno uniknąć, bo jest obecny w wielu produktach spożywczych i nie są to tylko słodycze. W nadmiarze może przyczyniać się do wielu poważncyh chorób między inymi otyłości, stłuszczenia wątroby, a nawet nowotworów.
1. Syrop glukozowo-fruktozowy groźny dla zdrowia
Powstający ze skrobi kukurydzianej lub pszennej syrop glukozowo-fruktozowy to wszechobecny dodatek do żywności. Znajdziemy go nie tylko w słodyczach, ale też m.in. w napojach, produktach mlecznych, dżemach, gotowych sosach i daniach, konserwach czy kandyzowanych owocach.
Dlaczego jest tak często stosowany? Przemawiają za tym m.in. koszty. W porównaniu z cukrem produkcja syropu glukozowo-fruktozowego jest tańsza. Jest on bardziej wydajny i łatwo go rozpuścić w płynach. Ponadto wpływa na lepszy smak i zapach niektórych produktów, np. napojów.
Niestety na tym jego zalety się kończą, bo dla zdrowia jest bardzo szkodliwy. To m.in. jego nadmiar w diecie przyczynia się do otyłości, która stała się już prawdziwą plagą, a także innych poważnych chorób, w tym nowotworów.
2. Groźny nadmiar
Nadmierne spożycie syropu glukozowo-fruktozowego może sprzyjać m.in.:
- niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby,
- cukrzycy typu 2,
- zaburzeniom lipidowym,
- chorobom serca,
- chorobom nerek,
- nowotworom.
W związku ze szkodliwym wpływem cukrów prostych na zdrowie Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca ograniczenie ich spożycia. Nie powinno ono przekroczyć 10 proc. dziennego zapotrzebowania na energię (nie wliczamy w to cukrów występujących naturalnie w świeżych owocach oraz w produktach mlecznych). Przy średnim zapotrzebowaniu kalorycznym dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal będzie to ok. 200 kcal.
Według ekspertów WHO dalsze ograniczenie cukrów prostych (do poziomu 5 proc.) przynosi jeszcze większe korzyści dla zdrowia. Warto więc czytać uważnie etykiety produktów spożywczych i sprawdzać ich skład pod kątem syropu glukozowo-fruktozowego, a także innych cukrów dodanych.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl