Numer jeden na czarnej liście dietetyków. Niszczy wątrobę i zwiększa ryzyko nowotworów

Coraz większa liczba specjalistów zwraca uwagę na konieczność ograniczenia, a nawet całkowitego wyeliminowania wieprzowiny z naszej codziennej diety. Popularne mięso coraz częściej jest wymieniane jako jeden z czynników zwiększających ryzyko wielu poważnych chorób, takich jak nowotwory czy marskość wątroby.

Niszczy wątrobę i zwiększa ryzyko nowotworów. To najgorszy rodzaj mięsaNiszczy wątrobę i zwiększa ryzyko nowotworów. To najgorszy rodzaj mięsa
Źródło zdjęć: © Getty Images

To najgorszy rodzaj mięsa

Wybór wieprzowiny, jak się okazuje, może nie być najzdrowszym rozwiązaniem. Spożywanie tego rodzaju mięsa może bowiem prowadzić do zwiększenia ryzyka zachorowania na wirusowe zapalenie wątroby typu E. Na początkowym etapie choroba nie daje żadnych objawów.

W miarę jej postępu, może dojść do poważnych komplikacji, takich jak niewydolność wątroby, zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie trzustki czy też poważne zaburzenia neurologiczne. Warto jednak zaznaczyć, że ten wirus ginie pod wpływem temperatury przekraczającej 70 stopni Celsjusza.

Może doprowadzić do stwardnienia rozsianego

Spożywanie wieprzowiny niesie ze sobą także inne zagrożenia zdrowotne. Jednym z nich jest stwardnienie rozsiane - choroba, która atakuje układ nerwowy. W jej przebiegu impulsy nerwowe nie są prawidłowo przekazywane. Do najczęstszych objawów choroby zalicza się przewlekłe zmęczenie, niedowład, ból oraz drętwienie kończyn.

Rezygnujesz z mięsa? Takie mogą być efekty

Dieta bogata w mięso czerwone zwiększa ryzyko udarów mózgu, nowotworów i cukrzycy
Dieta bogata w mięso czerwone zwiększa ryzyko udarów mózgu, nowotworów i cukrzycy © Getty Images

Szczególnie narażeni na to schorzenie są pracownicy zakładów mięsnych, którzy są wystawieni na kontakt z obcymi antygenami przez wdychanie cząstek tkanek obecnych w organizmach świń.

Zwiększa ryzyko nowotworów

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wyraźnie ostrzega, że regularne spożywanie dużych ilości wieprzowiny może przyczyniać się do rozwoju nowotworów, takich jak rak jelita grubego, przełyku, płuc, wątroby i trzustki. Może także prowadzić do zachorowania na marskość wątroby.

Ostrzeżenie to dotyczy przede wszystkim produktów takich jak wędlina, salami, kiełbasa czy mięso w puszkach. Przetwory mięsne zawierają azotany i azotyny, które pod wpływem procesów metabolicznych przekształcają się w substancje o działaniu kancerogennym.

Jeżeli jednak zdecydujemy się na spożycie mięsa wieprzowego, musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim powinniśmy kupować je ze sprawdzonego źródła. Ponadto, przed przygotowaniem potrawy, mięso powinno zostać poddane odpowiedniej obróbce termicznej.

Najlepszym rozwiązaniem dla naszego zdrowia jest jednak ograniczenie do minimum spożywania mięs takich jak wieprzowina czy baranina, a nawet całkowite wyeliminowanie czerwonego mięsa z jadłospisu. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie włączenie do naszej diety takich produktów jak mięso z indyka, kurczaka, gęsi lub królika.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka