Nowe badania potwierdzają. Kawa nie szkodzi na żołądek, a nawet chroni przed rakiem
Kawa w dużych ilościach albo pita na czczo szkodzi na żołądek, może powodować zgagę i podrażniać delikatną śluzówkę. Czy to prawda? Okazuje się, że nie, a zamiast skutków ubocznych możemy spodziewać się niemal samych pozytywów – w tym ochrony co najmniej przed kilkoma rodzajami raka.
1. U zdrowych osób kawa nie szkodzi na żołądek
W najnowszym poście opublikowanym przez dietetyków na profilu Dietetyka Nie Na Żarty poruszony został temat kawy. W powszechnym przekonaniu kawa pita w dużych ilościach podrażnia układ trawienny, może powodować takie dolegliwości jak: bóle brzucha, niestrawność, zgagę. Czy to prawda?
- Kawa zawiera co najmniej kilka substancji, jak kofeina, które mogą rozluźniać dolny zwieracz przełyku i zwiększać wydzielanie kwasu żołądkowego. Mimo to dowody naukowe są dość spójne, że osoby zdrowe pijące więcej kawy nie mają większego ryzyka występowania refluksu żołądkowo-przełykowego – mówi w wideo dietetyk.
2. Kawa jest zdrowa. Nauka potwierdza
Nie ma również jednoznacznych dowodów na to, by kawa miała podrażniać żołądek lub w jakikolwiek inny sposób szkodzić układowi trawiennemu.
Co więcej, jedno z badań sprzed kilku lat, opublikowane w "Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition" wykazało, że osoby pijące od trzech do czterech kaw dziennie mają mniejsze o 12 proc. ryzyko raka żołądka w porównaniu z osobami, które kawy nie piją wcale.
- W Polsce wciąż pokutuje przekonanie, że kawa należy do używek i może nawet szkodzić. Ja się z tym nie zgadzam, gdyż ma wiele cennych właściwości, w tym działanie antyoksydacyjne, poprawia sprawność mentalną oraz może korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Luiza Napiórkowska, diabetolog, endokrynolog i internista.
Niektóre z badań wskazują również, że kawa może zmniejszać ryzyko:
- choroby Parkinsona oraz Alzheimera,
- chorób układu sercowo-naczyniowego,
- marskości wątroby,
- raka przełyku,
- raka wątroby,
- raka prostaty,
- cukrzycy typu 2.
Badanie opublikowane w "Annals of Internal Medicine", wykazało, że osoby, które piły od półtorej do trzech i pół filiżanki kawy dziennie były o 16-21 proc. mniej narażone na śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.
Również nowe badanie opublikowane przez Instytut Informacji Naukowej o Kawie (ISIC) wskazuje, że picie kawy ma sens. Aż 62 proc. europejskich dietetyków uważa, że picie kawy z umiarem ma wyraźne korzyści zdrowotne – wskazuje ISIC.
3. Nie dla każdego. Kto powinien uważać na kawę?
W poście poruszany jest problem osób z refluksem – dietetyk przestrzega, że dla nich kawa może nie być najlepszym napojem.
- Obecnie coraz więcej osób boryka się z chorobami układu pokarmowego i u tych osób po wypiciu kawy na czczo może dojść do nasilenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych – mówi dr Napiórkowska, dodając, że osoby zdrowe nie mają powodu do obaw.
Jakie jeszcze skutki uboczne picia kawy mogą się pojawić u niektórych?
- u osób nadwrażliwych na kofeinę duże ilości mogą wywoływać uczucie niepokoju, kołatania serca, a nawet atak paniki,
- Możemy bez obaw pić 3-5 filiżanek kawy na dobę. Ale uwaga: są osoby, których wątroba szybko metabolizuje kawę. W związku z tym te osoby po wypiciu mogą mieć tachykardię, czy przyspieszoną akcję serca, wzrost ciśnienia tętniczego i czuć się gorzej, co jest efektem działania kofeiny. Takie osoby powinny ograniczyć picie kawy lub w ogóle zrezygnować z picia – mówi dr Napiórkowska.
- kawa z mlekiem lub z cukrem może powodować gwałtowny pik glukozy we krwi i powodować wahania glikemii,
- pita rano na czczo może dodatkowo podnosić poziom kortyzolu,
- może u niektórych osób powodować bóle głowy, a nawet nasilać ataki migreny.
Ostrożność powinny zachować także osoby ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym. Japońscy naukowcy dowiedli bowiem, że picie dwóch lub więcej filiżanek kawy u tej grupy chorych może nawet podwajać ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl