Nowotwór boi się tej ryby. Zmniejsza ryzyko udaru, miażdżycy

Polacy często wybierają dorsza, łososia czy makrelę, zapominając o rybie, która wykazuje wyjątkowe właściwości antyrakowe.

Halibut, choć mniej popularny w Polsce, zasługuje na szczególne miejsce w naszej diecieHalibut, choć mniej popularny w Polsce, zasługuje na szczególne miejsce w naszej diecie
Źródło zdjęć: © Getty Images

Halibut – skarbnica zdrowia

Halibut, choć mniej popularny w Polsce, zasługuje na szczególne miejsce w naszej diecie. Jest to ryba, która nie tylko dostarcza cennych składników odżywczych, ale również może wspierać organizm w walce z chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory.

Dlaczego warto sięgnąć po halibuta? Jest bogaty w sole mineralne, witaminy i kwasy tłuszczowe, które wspierają nasze zdrowie. To doskonałe źródło białka, idealne dla osób dbających o linię, gdyż zawiera relatywnie niewiele tłuszczu. Halibut dostarcza takich minerałów jak magnez, fosfor, potas czy selen, a także witamin z grupy B (B6, B12) i niacyny. Składniki te wpływają korzystnie na kondycję skóry i włosów, zapobiegając jednocześnie anemii.

Jednym z największych atutów halibuta jest obecność kwasów tłuszczowych o działaniu przeciwzapalnym, które wspomagają pracę mózgu i mogą zapobiegać niektórym rodzajom nowotworów, takim jak rak piersi, okrężnicy czy prostaty. Regularne spożywanie tej ryby zmniejsza też ryzyko chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, udar czy zawał serca, obniżając poziom złego cholesterolu i wzmacniając układ odpornościowy.

Ryby szkodliwe dla dzieci

Halibut – ostrożność wskazana

Mimo licznych zalet, nie każdy powinien regularnie jadać halibuta. Kobiety w ciąży, matki karmiące piersią oraz dzieci w wieku rozwojowym powinny unikać tej ryby z powodu dość wysokiego poziomu rtęci. Związki te mogą przenikać przez krew i łożysko, wpływając negatywnie na rozwój płodu. Jeśli już podaje się halibuta powyższej grupie pacjentów, zaleca się ograniczenie jego spożycia do maksymalnie 100 g.

Jak wybrać świeżego halibuta?

Kupując halibuta, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych cech. Świeża ryba powinna pachnieć wodą morską, mieć przejrzyste, wypukłe oczy oraz jednolite, sprężyste mięso bez przebarwień. Dzięki temu zyskujemy pewność, że produkt jest wysokiej jakości.

Przygotowanie halibuta to prawdziwa kulinarna przyjemność. Ryba doskonale smakuje pieczona, smażona czy gotowana na parze, jednak to właśnie ostatnia metoda jest najzdrowsza.

Dobrze przyrządzony halibut może stać się nie tylko kulinarną atrakcją, ale przede wszystkim wsparciem dla naszego organizmu w walce z różnymi dolegliwościami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. abcZdrowie.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka