Trwa ładowanie...

Obniża ciśnienie krwi, chroni przed rakiem jelita grubego. Wystarczy jedna porcja dziennie

 Katarzyna Prus
26.03.2023 14:06
Buraki mogą zapobiegać miażdżycy
Buraki mogą zapobiegać miażdżycy (Getty Images)

Buraki to jeden z fundamentów nie tylko smacznej, ale i niezwykle zdrowej kuchni. Te uwielbiane przez Polaków warzywa mogą zapobiegać miażdżycy, a także nowotworom. Z czego czerpią taką moc?

spis treści

1. Buraki przeciwko nowotworom

Buraki najczęściej kojarzą się z tradycyjnym wigilijnym barszczem. Biorąc jednak pod uwagę ich zdrowotny potencjał, warto po nie sięgać przez cały rok.

Buraki mają wiele zdrowotnych właściwości
Buraki mają wiele zdrowotnych właściwości (Getty Images)
Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Swoje niezwykłe właściwości buraki zawdzięczają betaninie. To barwnik, który działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo.

Betanina ma silne właściwości przeciwutleniające i doskonale radzi sobie z wyłapywaniem wolnych rodników. To one mogą uszkadzać materiał genetyczny komórek, co może prowadzić do pojawienia się mutacji genetycznych, a w konsekwencji - do nowotworzenia.

Pojawiły się też badania sugerujące, że betanina może wpływać na apoptozę (śmierć) komórek nowotworowych, ale na razie nie ma na to jednoznacznych dowodów.

2. Broń w walce z miażdżycą

Równie cenna jest też zawarta w burakach betaina. To pochodna aminokwasu glicyny, która reguluje wiele procesów zachodzących w organizmie.

Odgrywa też istotną rolę w profilaktyce miażdżycy - top podstępna choroba, która latami może rozwijać się po cichu i niszczyć naczynia. Nieleczona zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu, a także amputacji kończyn. Dlatego profilaktyka jest tu niezwykle ważna.

Betaina obniża poziom homocysteiny - aminokwasu powstającego w procesie trawienia białek. To kluczowe, bo nadmiar homocysteiny może uszkadzać naczynia krwionośne i zwiększać ryzyko miażdżycy.

To jednak nie koniec pozytywnych właściwości buraków. Warto również wspomnieć, że te cenne warzywa wspierają również prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, a także wspomagają pracę jelit, chroniąc przed zaparciami. Tym samym buraki to ważny element w profilaktyce raka jelita grubego. Warto zatem jeść chociaż jedną porcję dziennie tego warzywa.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze