Obniża cukier, chroni przed rakiem. Ale o tej porze lepiej o niej zapomnieć
Zielona herbata na dobre weszła do repertuaru ulubionych napojów Polaków. Nie każdy jednak wie, że choć pobudza równie dobrze co kawa, to również przyspiesza przemianę materii, chroni serce, a nawet wspiera pracę mózgu. Jednak nie bez znaczenia jest to, kiedy po nią sięgamy.
1. Rano czy wieczorem? Tego błędu unikaj
Choć zawiera mniejszą ilość kofeiny niż mała czarna, to może skutecznie obudzić o poranku. Jednocześnie to właśnie zielona herbata może odpowiadać za dolegliwości żołądkowe, a nawet przyczyniać się do problemów zdrowotnych.
Winien jest kwas chlorowodorowy, czyli kwas solny, który wytwarzają tzw. komórki okładzinowe błony śluzowej żołądka. Zielona herbata stymuluje produkcję kwasu chlorowodorowego, ale jego nadmiar z czasem może uszkadzać błonę śluzową dróg pokarmowych.
Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, kiedy po zieloną herbatę sięgamy od razu po przebudzeniu, na czczo.
Skutkiem nadmiernego spożycia zielonej herbaty mogą być także:
- bóle głowy,
- niestrawność, mdłości,
- upośledzenie funkcji wątroby,
- bóle brzucha,
- zgaga,
- niedokrwistość z niedoboru żelaza,
- drżenie rąk i przyspieszony rytm serca u osób z nadwrażliwością na kofeinę.
2. Kiedy pić zieloną herbatę? Uwaga na czas parzenia
Może zatem do śniadania? I tutaj lepiej zachować ostrożność, bo roślinne związki chemiczne, zwłaszcza katechiny, obecne w herbacie mogą hamować wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, m.in. żelaza czy wapnia.
Herbatą lepiej więc raczyć się co najmniej dwie godziny po posiłku. Warto przy tym pamiętać, że tak, jak lepiej nie zaczynać dnia od zielonej herbaty z troski o żołądek, tak samo nie warto pić jej przed snem. Z uwagi na kofeinę może spowodować problemy ze snem. Zieloną herbatą nie wolno też popijać leków, bo mogą zaburzać ich wchłanianie.
A jak zatem ją pić? Jeśli chcemy osiągnąć efekt pobudzający, warto parzyć liście nie dłużej niż przez dwie do trzech minut, efekt uspokajający zyskamy, jeśli zalejemy liście gorącą wodą i będziemy zaparzać nawet przez sześć do ośmiu minut.
Poza tym herbata jest źródłem polifenoli, flawonoli i katechin, dzięki czemu:
- redukuje stres i pozwala się zrelaksować,
- wykazuje działanie antynowotworowe,
- pobudza metabolizm i wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej,
- działa przeciwmiażdżycowo,
- ma działanie detoksykacyjne,
- obniża poziom glukozy we krwi.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl