Tłuszcz trzewny łatwo zredukować. Wystarczy, że włączysz do diety fasolę
Tłuszcz trzewny to nie tylko problem estetyczny, który objawia się zbyt dużym brzuchem. Może stanowić on również zagrożenie dla zdrowia. Wystarczą drobne zmiany w diecie, aby pozbyć się tego problemu.
1. Tłuszcz trzewny to efekt złej diety
Tłuszcz wisceralny może być efektem złej diety. Zazwyczaj winowajcami są węglowodany rafinowane, cukier oraz tłuszcze.
Zaleca się nie tylko ograniczenie tych składników, lecz również wzbogacenie diety w białko. Zwiększone spożycie białka ma szereg zalet. Przyspiesza metabolizm, a jednocześnie zmniejsza łaknienie.
Spożywanie białka skutkuje zmniejszeniem dobowego spożycia kalorii o ponad 400 kcal dziennie. Trawienie białka jest również wysiłkiem dla organizmu. To oznacza, że zjedzone białko dodatkowo spala kalorie.
Wyniki badań opublikowanych w ''BMC Medicine'' jednoznacznie sygnalizują, że ilość spożywanego białka jest odwrotnie proporcjonalna do ilości tłuszczu trzewnego. Im więcej białka w diecie, tym mniej tłuszczu trzewnego.
2. Tłuszcz trzewny może powodować cukrzycę, choroby serca i układu krążenia
Pozbycie się tłuszczu trzewnego jest bardzo ważne dla organizmu. Na pewno zmniejszy obwód brzucha. Ale to nie jest jedyny powód, dla którego warto podjąć walkę o redukcję tkanki tłuszczowej. Jej obecność stanowi zagrożenie dla zdrowia.
Tłuszcz trzewny jest ulokowany w jamie brzusznej obok żołądka, wątroby i jelit. Otłuszczone narządy cierpią. Może to skutkować cukrzycą typu 2 oraz rozwojem chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego warto dokonać kilku zmian w diecie, aby skutecznie pozbyć się tłuszczu trzewnego.
3. Tłuszcz trzewny zwalczysz jedząc fasolę
Świetnym i niedocenianym źródłem białka jest fasola. Spożywanie jej na śniadanie zapewni idealny początek dnia. Zwiększy odczucie sytości i zmniejszy ilość spożywanych kalorii.
To idealne rozwiązanie także dla wegan i wegetarian. Również osoby mięsożerne mogą zyskać, zamieniając białko zwierzęce na roślinne.
Rośliny strączkowe, jak fasola, groch, soczewica czy ciecierzyca, są także świetnym źródłem błonnika. Ponadto, ich regularne spożycie obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Bogate źródła białka to także kurze jaja (12,5 g białka na 100 g), tuńczyk (23,5 g białka na 100 g), pierś z kurczaka (32 g białka na 100 g), czerwona soczewica (7,6 g białka na 100 g), ciecierzyca (8,4 g białka na 100 g), migdały (21,1 g białka na 100 g).
4. Tłuszcz trzewny zwalczysz dietą i aktywnością fizyczną
Pokarmy bogate w białko na pewno będą mieć zbawienny wpływ na zdrowie i sylwetkę. Warto jednak podjąć również inne profilaktyczne działania.
Poleca się, aby unikać cukrów, ograniczyć spożycie węglowodanów, zwiększyć ilość błonnika w diecie, a także postawić na aktywność fizyczną.
Nie należy jednak wykonywać ćwiczeń typowo na brzuch. W przypadku problemu z tłuszczem trzewnym robienie brzuszków nic nie da. Natomiast aktywności takie jak bieganie, pływanie, a nawet długie spacery, to najskuteczniejsi pogromcy tłuszczu trzewnego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl