Obniża poziom cukru, zmniejsza stłuszczenie wątroby. Endokrynolog wylicza jego zalety
Berberyna to bioaktywny związek roślinny pozyskiwany z m.in. krzewów zwanych berberysami. Uchodzi za jedną z najsilniej działających substancji naturalnych, zbawienną w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej, w tym w cukrzycy czy insulinooporności. Endokrynolog zdradza, jak może wpływać na zdrowie w kontekście otyłości.
1. Berberyna a otyłość
Lek. Magdalena Jagiełło to endokrynolog, autorka książek o Hashimoto i insulinooporności oraz autorka bloga. Aktywnie publikuje medyczne treści także na Instagramie. Tym razem przygotowała infografikę na temat berberyny.
Endokrynolog wymienia szereg uznanych przez naukę korzyści ze stosowania tego roślinnego związku: wspomaga wchłanianie cholesterolu, poprawia wrażliwość tkanek na insulinę i jest korzystna dla metabolizmu glukozy, zmniejsza stłuszczenie wątroby. Może również hamować przyrost tkanki tłuszczowej, a także pozytywnie wpływa na mikrobiom jelitowy.
Czy zatem warto włączyć ją do codziennej diety? Tak, i to jak najszybciej. Jak informuje @doktormagda, w suplementacji stosuje się dawki od 300 do 1500 mg dziennie.
2. Co to jest berberyna?
Berberyna to alkaloid pozyskiwany z berberysu, rosnącego na terenie Europy krzewu, który rodzi czerwone, podłużne jagody o cierpkim smaku. W ziołolecznictwie surowcem są zarówno owoce, jak i liście, jednak wyizolowaną berberynę można zakupić także w postaci suplementu diety. Co istotne, przyswajalność berberyny z owoców nie jest zbyt wysoka.
Stosowana jest od wieków w medycynie chińskiej, jednak uznana została także w medycynie konwencjonalnej z uwagi na pozytywne wyniki badań. Według nich berberyna może wykazywać działanie:
- przeciwzapalne,
- antyoksydacyjne,
- przeciwbakteryjne i antywirusowe,
- przeciwnowotworowe i antydepresyjne.
Pozytywny wpływ berberyny u osób z insulinoopornością, cukrzycą typu 2., otyłością czy zaburzeniami lipidowymi ma związek z pewnym hormonem.
To adiponektyna, syntetyzowana przez tkankę tłuszczową. Wpływa pozytywnie na metabolizm glukozy i kwasów tłuszczowych, a także uwrażliwia tkanki na insulinę. Dzięki temu może przyczynić się do wyrównania gospodarki cukrowej.
Berberyna może też za sprawą adiponektyny wpływać na białko SIRT-1, czyli enzym, który odpowiada za regulowanie apetytu.
Warto pamiętać, że nie każdy powinien stosować berberynę. Substancja może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, prowadząc do nadmiernego obniżenia poziomu cukru we krwi.
W innym poście lekarka przypomina, że berberyna jest suplementem, a nie lekiem, a także może dawać skutki uboczne w postaci zaburzeń jelitowych. W odpowiedzi na jedno z pytań pod postem lek. Jagiełło zwraca uwagę, że zawsze upomina pacjentów, żeby nigdy nie stosować go na własną rękę.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło: WP.pl