Trwa ładowanie...

Od 15 lat zawsze je to samo na śniadanie. Najbardziej znany dietetyk w Polsce zdradził swój sekret

Avatar placeholder
27.05.2024 12:28
Co dietetyk je na śniadanie? To jego ulubiony posiłek od 15 lat
Co dietetyk je na śniadanie? To jego ulubiony posiłek od 15 lat (Getty Images, Instagram)

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Odpowiednio skomponowany pierwszy posiłek doda energii, zapobiegnie napadom głodu i pomoże utrzymać zdrowy metabolizm. Zalet jest znacznie więcej pod warunkiem, że sięgniemy po odpowiednie produkty.

spis treści

1. Zalety jedzenia śniadań

Nie każdy czuje głód tuż po przebudzeniu, jednak spożywanie śniadania jest bardzo ważne, szczególnie jeśli pragniemy utrzymać smukłą sylwetkę. Ogromny wpływ ma także dobór odpowiednich składników.

Rezygnowanie z pierwszego posiłku nadmiernie obciąża organizm, a w konsekwencji wolniej spalamy kalorie i szybciej gromadzimy tkankę tłuszczową. Jesteśmy też bardziej podatni na skoki cukru i napady głodu w ciągu dnia.

Zobacz film: "Jak przygotować jajka, by były najzdrowsze"

Zbilansowane śniadanie dostarczy nam energii potrzebnej do stawienia czoła obowiązkom. Jeśli w ciągu dnia sięgamy po trzy posiłki, pierwszy z nich powinien zaspokoić ok. 30 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie.

2. Podstawa śniadania

Po jakie produkty najlepiej sięgać rano? By było szybko, smacznie i zdrowo, postaw na kanapki. Możesz przygotować je na wiele sposobów, a do wyboru masz całą masę dodatków.

Miłośnikiem kanapek od 15 lat jest Michał Wrzosek, popularny w mediach społecznościowych dietetyk. Ekspert radzi, jakie wybrać produkty, by skomponować zbilansowany posiłek. Przede wszystkim wybierz odpowiednie pieczywo.

W sklepowym koszyku dietetyka znalazł się chleb żytni. Zawiera mnóstwo błonnika, witamin i minerałów, a jednocześnie wspiera odchudzanie i zdrowie układu pokarmowego. Ma też stosunkowo niski indeks glikemiczny.

3. Czas na dodatki

Teraz czas na dodatki. Zdecydowanie należy zrezygnować z margaryny lub masła. Wierzch kromki można za to posmarować odrobiną naturalnego serka kanapkowego. Sprawdzi się też awokado, które jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

- Jako źródło białka można zastosować tutaj wędlinę, ser biały, mozzarellę light, czy np. pastę z tofu albo jajko. Podstawą tego posiłku jest duża ilość warzyw i to w dwóch warstwach.

Michał Wrzosek najczęściej sięga po rukolę, pomidory, ogórki oraz paprykę. Opcji jest jednak cała masa, więc kanapki każdego dnia można przygotować w innej wersji. Zdrowo, smacznie i dietetycznie.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze