Odtrutka dla wątroby. Nie daj sobie wmówić, że to tylko chwast
Pokrzywa to roślina świetnie znana tradycyjnemu ziołolecznictwu, ale jej właściwości prozdrowotne potwierdza też współczesna nauka. Wyjątkowe zioło można jeść na surowo, dusić, suszyć, a także przygotowywać z niej syrop. To remedium na odporność i odtrutka na wątrobę.
1. Oczyszcza organizm i wspomaga odporność
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) to roślina, którą można spotkać w każdym zakątku Polski. Kiedy wiosną pojawiają się pierwsze młode listki pokrzywy, warto je zbierać. To bardzo cenne źródło witaminy C, chlorofilu, ksantofilu i karotenoidów, które mają działanie przeciwutleniające.
Pokrzywa zawiera także witaminy z grupy B oraz cenne dla zdrowia i urody składniki mineralne, takie jak potas, żelazo, wapń czy krzem. Warto włączyć ją do codziennej diety. Pokrzywę można dodawać do zup, sałatek i zapiekanek, przygotowywać z niej napar czy wreszcie prozdrowotny syrop.
Syrop z pokrzywy wykazuje wiele korzystnych właściwości. Usprawnia pracę układu immunologicznego i sercowo-naczyniowego, oczyszcza organizm z toksycznych substancji, wspomaga trawienie, stymuluje wydzielanie żółci i pobudza apetyt. Ponadto, skutecznie zwalcza objawy grypy i przeziębienia.
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy ta domowa mikstura chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejsza ryzyko nowotworów i opóźnia proces starzenia się organizmu.
2. Syrop z pokrzywy. Niezawodny przepis
Regularne spożywanie napoju z pokrzywy wspomaga proces trawienny, pracę nerek i detoksykację wątroby. Wzmacnia również włosy, zapobiega zakrzepom krwi i chroni przed anemią.
Składniki na syrop z pokrzywy:
- 60 młodych szczytów pokrzyw,
- 4 kg cytryn,
- 4 l wody,
- 2 kg miodu naturalnego.
Na początek wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie pokrzywę namaczamy we wrzącej wodzie (nie gotujemy) i odstawiamy na 24 godziny. Uprzednio umyte i obrane cytryny kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w kielichu blendera. Miksturę z cytryn dodajemy do naszej mieszanki.
Wszystko przecedzamy do wyparzonego naczynia za pomocą sitka i gazy. Do przefiltrowanego napoju dodajemy miód i mieszamy aż składniki idealnie się ze sobą połączą. Syrop najlepiej przelać do szklanych butelek i przechowywać w lodówce.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl