Trwa ładowanie...

Odtrutka dla wątroby. Nie daj sobie wmówić, że to tylko chwast

Avatar placeholder
18.02.2024 16:40
Królowa wśród polskich ziół. Antidotum na problemy z wątrobą
Królowa wśród polskich ziół. Antidotum na problemy z wątrobą (Getty Images)

Pokrzywa to roślina świetnie znana tradycyjnemu ziołolecznictwu, ale jej właściwości prozdrowotne potwierdza też współczesna nauka. Wyjątkowe zioło można jeść na surowo, dusić, suszyć, a także przygotowywać z niej syrop. To remedium na odporność i odtrutka na wątrobę.

spis treści

1. Oczyszcza organizm i wspomaga odporność

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) to roślina, którą można spotkać w każdym zakątku Polski. Kiedy wiosną pojawiają się pierwsze młode listki pokrzywy, warto je zbierać. To bardzo cenne źródło witaminy C, chlorofilu, ksantofilu i karotenoidów, które mają działanie przeciwutleniające.

Pokrzywa zawiera także witaminy z grupy B oraz cenne dla zdrowia i urody składniki mineralne, takie jak potas, żelazo, wapń czy krzem. Warto włączyć ją do codziennej diety. Pokrzywę można dodawać do zup, sałatek i zapiekanek, przygotowywać z niej napar czy wreszcie prozdrowotny syrop.

Pokrzywa to źródło witaminy C i witamin z grupy B
Pokrzywa to źródło witaminy C i witamin z grupy B (Pixabay)
Zobacz film: "Zdrowe chwasty"

Syrop z pokrzywy wykazuje wiele korzystnych właściwości. Usprawnia pracę układu immunologicznego i sercowo-naczyniowego, oczyszcza organizm z toksycznych substancji, wspomaga trawienie, stymuluje wydzielanie żółci i pobudza apetyt. Ponadto, skutecznie zwalcza objawy grypy i przeziębienia.

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy ta domowa mikstura chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejsza ryzyko nowotworów i opóźnia proces starzenia się organizmu.

2. Syrop z pokrzywy. Niezawodny przepis

Regularne spożywanie napoju z pokrzywy wspomaga proces trawienny, pracę nerek i detoksykację wątroby. Wzmacnia również włosy, zapobiega zakrzepom krwi i chroni przed anemią.

Składniki na syrop z pokrzywy:

  • 60 młodych szczytów pokrzyw,
  • 4 kg cytryn,
  • 4 l wody,
  • 2 kg miodu naturalnego.

Na początek wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie pokrzywę namaczamy we wrzącej wodzie (nie gotujemy) i odstawiamy na 24 godziny. Uprzednio umyte i obrane cytryny kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w kielichu blendera. Miksturę z cytryn dodajemy do naszej mieszanki.

Wszystko przecedzamy do wyparzonego naczynia za pomocą sitka i gazy. Do przefiltrowanego napoju dodajemy miód i mieszamy aż składniki idealnie się ze sobą połączą. Syrop najlepiej przelać do szklanych butelek i przechowywać w lodówce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze