Ogórki faszerowane
To danie jest „uzdrowioną” wersją mielonych kotletów. Ogórek to jedno z najmniej kalorycznych warzyw, gdyż jego głównym składnikiem jest woda i dostarcza tylko 13 kcal w 100 g produktu. Ma jednak właściwości odkwaszające i oczyszczające organizm.
Składniki (4 porcje)
- 2 ogórki sałatkowe,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki śmietany,
- 40 dag mielonego mięsa,
- 1 czerstwa bułka,
- 1 jajko,
- 1cebula,
- 1łyżka kaparów,
- 3 dag margaryny,
- po pół szklanki rosołu i białego wina,
- koperek i natka.
Sposób przygotowania
Każdy ogórek pokroić na 4 kawałki. Wydrążyć 1/2 miąższu. Posypać solą i pieprzem. Bułkę moczymy. Mięso zagnieść z bułką, jajkiem, posiekanymi kaparami i cebulką, przyprawić. Wypełnić ogórki. Margarynę stopić, umieścić w niej ogórki i miąższ z ogórków. Wlać wino i rosół. Piec 30 minut w temp. 190°C. Rosół przelać do rondla, dopełnić wodą do 1/2 l płynu, zagotować. Dodać śmietanę, koperek i natkę, przyprawić. Sos i ogórki przełożyć na półmisek.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 334,02 kcal |
Białko | 27,07 g |
Tłuszcz | 10,15 g |
Cholesterol | 117,6 mg |
Węglowodany | 19,25 g |
Błonnik | 1,71 g |
Witamina C | 26,97 mg |
Witamina A | 169,4 µg |
Komentarz
Kapary i białe wino nadają daniu niepowtarzalny smak, wspomagają trawienie a jedna łyżka tych pączków to zaledwie 3 kcal. Tak przygotowana potrawa ma niski indeks glikemiczny, więc mogą ją spożywać nawet osoby z zaburzeniami tolerancji glukozy. Ogórki faszerowane to niskokaloryczna przekąska.