Trwa ładowanie...

Omijaj z daleka. Taka kawa to najgorsze, co możesz zrobić swojej trzustce

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 22.09.2023 11:55
Pozornie niewinny dodatek do kawy. Najgorsze, co możesz zrobić swojej trzustce
Pozornie niewinny dodatek do kawy. Najgorsze, co możesz zrobić swojej trzustce (Getty Images)

Kolejne badania dowodzą, że kawa to jeden z najzdrowszych napojów, jakimi możemy się raczyć. Można ją więc pić bez wyrzutów sumienia już od samego świtu. Jest jeden warunek – unikajmy pewnego połączenia.

spis treści

1. Kawa z tym dodatkiem przestaje być zdrowa

O poranku, przed południem, gdy energia spada, po obiedzie i do deseru. Polacy uwielbiają pić kawę, jednak sondaże wskazują, że lubimy również dodatek mleka, napojów roślinnych czy śmietanki. Wielu z nas lubi też, gdy jest słodko – kawa z cukrem lub też popołudniowa mała czarna z kawałkiem domowego ciasta czy czekoladą. Niestety, takich dodatków wyjątkowo nie cierpi trzustka.

Kawa ma zaledwie dwie kalorie w 100 ml, czyli ok. czterech do sześciu kalorii w kubku. Jeśli jednak dosładzamy napój dwiema łyżeczkami cukru, wówczas może mieć ponad 40 kcal. Kolejne dziesięć kalorii na każde 100 ml trzeba doliczyć, jeśli dodajemy mleko odtłuszczone lub 20 kcal w przypadku mleka tłustego. Nietrudno sobie wyobrazić, że taka kawa może być bardzo kaloryczna.

Zobacz film: "Najlepsza godzina na wypicie kawy"
Trzustka nie lubi dodatku cukru, tłustego mleka czy śmietanki w kawie
Trzustka nie lubi dodatku cukru, tłustego mleka czy śmietanki w kawie (Pixabay)

Węglowodany obecne w takim napoju wywierają negatywny wpływ na gospodarkę cukrową organizmu. Niedługo po wypiciu filiżanki dochodzi do gwałtownego wyrzutu glukozy do krwi, co negatywnie odbija się na trzustce. Lepiej więc zrezygnować z cukru, zmniejszyć jego ilość lub zamienić go na zdrowszą alternatywę jak stewia, wybierać mleko odtłuszczone i nie dodawać go do kawy w nadmiernej ilości, a także pamiętać o odpowiednich nawykach.

Gwałtownemu pikowi glukozy można bowiem zapobiec. Wystarczy do kawy schrupać kilka migdałów bądź innych orzechów, zamienić ciasto na owsiane ciasteczka bez cukru za to z dużą ilością błonnika czy wreszcie sięgnąć po zielone warzywa. Dobrym pomysłem jest też nawet niewielka aktywność fizyczna po filiżance kawy.

2. Samo zdrowie. Chroni wątrobę, serce i mózg

Pamiętając o tych zasadach lub też decydując się na najzdrowszą wersję kawy – to jest bez żadnych dodatków – możemy w prosty sposób zadbać o zdrowie. Badania pokazują, że u osób, które pijają od trzech do czterech filiżanek kawy dziennie, ryzyko cukrzycy typu 2 spada nawet o jedną czwartą.

Inne badania nad kawą potwierdzają, że picie od dwóch do pięciu filiżanek każdego dnia może zmniejszać także ryzyko chorób serca , raka wątroby i endometrium czy choroby Parkinsona. Badanie opublikowane niedawno na łamach "Psychiatry Research" dowiodło również, że kawa ma pozytywny wpływ na kondycję psychiczną, a osoby, które piją mniej niż dwie lub trzy filiżanki dziennie częściej zagrożone są depresją czy stanami lękowymi.

"Nasze odkrycia potwierdzają zalecenie, że umiarkowane spożycie kawy może stanowić część zdrowego stylu życia w celu zapobiegania depresji i stanom lękowym oraz radzenia sobie z nimi w populacji ogólnej" – podsumowują autorzy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze