Trwa ładowanie...

Chętnie dodawane do kawy. "Może być tam cała tablica Mendelejewa"

 Karolina Rozmus
09.03.2023 13:59
Niektóre dodatki do kawy zawierają syrop glukozowo-fruktozowy, cukier czy inne szkodliwe składniki
Niektóre dodatki do kawy zawierają syrop glukozowo-fruktozowy, cukier czy inne szkodliwe składniki (Adobe Stock)

Wydaje się, że zwolenników gorzkiej małej czarnej jest niewielu. Nic dziwnego, skoro rynek spożywczy oferuje nam całą gamę dodatków poprawiających smak kawy. Od kultowej śmietanki instant aż po syropy i słodziki. Spożywanie niektórych może mieć jednak opłakane skutki.

spis treści

1. Tak szkodzą. Lepiej sobie daruj

Najgorszą reputacją cieszy się cukier i nic dziwnego. Statystyczny Polak spożywa ok. 40 kg cukru rocznie. Według American Heart Association dzienne spożycie cukru w przypadku mężczyzn nie powinno przekraczać dziewięciu łyżeczek, u kobiet – sześciu. Jeżeli słodzimy kawę, to już dwie filiżanki z dwoma łyżeczkami cukru dziennie mogą przekroczyć nawet połowę dopuszczalnej dobowej normy.

Cukier, mleko, syropy sprawiają, że kawa staje się bombą kaloryczną
Cukier, mleko, syropy sprawiają, że kawa staje się bombą kaloryczną (Pixabay)
Zobacz film: "Picie kawy znacznie wydłuża życie. Zmniejsza także ryzyko udaru mózgu oraz zawału serca"

Tymczasem to właśnie wszechobecny cukier stoi za epidemią otyłości i innych schorzeń metabolicznych, jak np. cukrzyca typu 2. Jest też składnikiem uwielbianych przez wielu syropów.

- Lepiej na nie uważać, mogą zawierać mnóstwo niezdrowych dodatków, jak utwardzone tłuszcze czy cała masa cukru, syrop glukozowo-fruktozowy, wreszcie sztuczne słodziki. Sądzę, że może być tam cała tablica Mendelejewa – przyznaje w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.

Ekspertka podkreśla, że równie kontrowersyjny jest jeszcze jeden dodatek – zabielacz do kawy w proszku.

- Niestety wciąż widzę, że Polacy sięgają po śmietankę do kawy w proszku. Ta tendencja pojawia się zwłaszcza wśród osób starszych, które przywykły do charakterystycznego smaku białego proszku. One nie zdają sobie sprawy z tego, że jest tam cukier, tłuszcze utwardzone i konserwanty szkodliwe dla zdrowia – mówi.

W składach tych najpopularniejszych można znaleźć syrop glukozowo-fruktozowy, emulgatory, stabilizatory, substancje przeciwzbrylające czy barwniki.

Mgr Agnieszka Pisała-Topczewska mówi, że na "dietetyczne salony" weszła także kawa z tłuszczem – zwolennicy diety keto sięgają po olej MCT, niektórzy wybierają olej kokosowy. Ma dodawać sił i neutralizować głód.

- Stosuje się go w dietach odchudzających, a także u sportowców jako źródło energii dla wątroby, by nie dochodziło do spalania glikogenu podczas aktywności fizycznej. Badania pokazują, że kwasy MCT faktycznie mogą poprawiać pamięć, dodawać sił witalnych itd. – przyznaje dietetyk w rozmowie z WP abcZdrowie.

Ale uwaga! Kawa z tłuszczem nie zaspokoi głodu, mimo że jest kaloryczna. Jedna filiżanka może mieć nawet kilkaset kalorii i 50 g tłuszczu.

Co z mlekiem? Osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej powinny uważać na mleko pełnotłuste i picie kawy z jej dodatkiem między posiłkami. Może prowadzić do piku glukozy oraz insuliny, dodatkowo taka kawa jest zdecydowanie bardziej kaloryczna.

2. Zdrowa kawa nie musi być małą czarną

Osoby zdrowe mogą sobie pozwolić na kawę z mlekiem, najlepiej pitą do posiłku. Choć mleko ogranicza wchłanianie kofeiny, to biała kawa może być źródłem tłuszczów, białek i wapnia.

- Nawet tłusty nabiał nie jest tak szkodliwy, bo w mleku są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Dlatego na mleko spojrzałabym bardziej pobłażliwie - mówi mgr Piskała-Topczewska.

Z kolei dr Stolińska przyznaje, że dobrą alternatywą dla mleka krowiego oraz sztucznych dodatków smakowych są tzw. napoje roślinne i naturalne przyprawy.

- Choć serwowane w kawiarniach kawy kuszą smakiem i aromatem, lepiej sobie je darować, zastąpić kawą z mniej kontrowersyjnymi dodatkami, jak naturalne przyprawy, imbir, kardamon, cynamon czy wanilia. Szukając bardziej atrakcyjnego smaku, możemy też sięgnąć po napoje roślinne na bazie migdałów czy kokosów – mówi.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze