Trwa ładowanie...

Omijaj z daleka. Takie ryby są zabójcze dla serca

Avatar placeholder
11.05.2024 09:49
Spożywanie zbyt dużej ilości soli może prowadzić do problemów z sercem
Spożywanie zbyt dużej ilości soli może prowadzić do problemów z sercem (Getty Images)

Kardiolodzy i eksperci dietetyki z całego świata nie mają wątpliwości – nie ma nic lepszego dla serca niż tłuste ryby morskie, które są źródłem cennych witamin, minerałów, a przede wszystkim zbawiennych kwasów tłuszczowych omega-3. Niestety, są też takie ryby, które wręcz mogą szkodzić sercu.

spis treści

1. Takie ryby twoje serce pokocha

Tłuste ryby morskie to element uznawanej za najzdrowszą diety śródziemnomorskiej. Nic dziwnego, bo poza pełnowartościowym i łatwo przyswajalnym białkiem zawierają moc cennych kwasów tłuszczowych: eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA). Najwięcej znajduje się ich w łososiu, tuńczyku, sardynkach czy makreli. W nich obecne są także: witamina D, jod, fosfor, potas, magnez.

Są one zalecane jako element diety w profilaktyce chorób serca i układu krążenia, bo dzięki kwasom omega-3 wykazują działanie kardioprotekcyjne, ale też biorą udział w profilaktyce zespołu metabolicznego oraz mają działanie przeciwzapalne.

Zobacz film: "6 oznak, że jesz za dużo soli"

2. Tych ryb unikaj jak ognia

Organizacja Blood Pressure UK zwraca uwagę, że świeże ryby są zbawienne dla serca, pomagają też utrzymywać właściwe ciśnienie krwi. Jednak odwrotny skutek można osiągnąć, sięgając po ryby przetworzone. Największym problemem w tego typu produktach jest bowiem wysoka zawartość soli.

"Spożywanie zbyt dużej ilości soli może prowadzić do tych problemów zdrowotnych, za które odpowiada nadciśnienie, w tym chorób serca, udaru mózgu, chorób nerek i niektórych rodzajów demencji" – informuje organizacja.

Uwaga na wędzone ryby
Uwaga na wędzone ryby (Pixabay)

Na liście produktów zakazanych umieszczono suszoną rybę. To typowy dla wielu krajów azjatyckich przysmak, ale pojawia się też m.in. w Ukrainie czy Rosji. Suszona ryba jest bogatą w białko przekąską, która powstaje przez zakonserwowane surowej ryby za pomocą soli. Tradycja solenia ryb jest też typowa dla Portugali, w której przysmakiem jest suszony dorsz "bacalhau".

U nas tego typu wyroby z ryb są nieco mniej znane, w przeciwieństwie do tradycyjnej wędzonej makreli, sardynek z puszki, anchois czy wreszcie cieszącego się ogromną popularnością wędzonego łososia. To także źródła soli, a tej niestety w naszej diecie jest znacznie więcej, niż wynoszą rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Badania wskazują, że u osób zdrowych zmniejszenie ilości soli w diecie może obniżyć ciśnienie średnio o 1-2 mm Hg, a u osób z nadciśnieniem – nawet o 5 mm Hg.

Wędzone ryby, chociaż są bardzo smaczne mogą być również niebezpieczne. Podczas procesu konserwacji tracą one wiele cennych wartości odżywczych. Może dojść także do wytworzenia się WWA, czyli wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Są to substancje rakotwórcze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze